Jeremić najavio kandidaturu za predsednika Srbije (VIDEO)

Beta 15.01.2017

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije i direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić izjavio je danas da je odlučio da se kandiduje za predsednika Srbije, jer voli Srbiju i ne pristaje na njeno propadanje.

"Uveren sam da zajedno možemo promeniti ovaj nazadni sistem i stvoriti dostojanstvenu, suverenu i razvijenu državu, Srbiju čiji će građani biti slobodni, sigurni i samostalni. Zemlju u kojoj se ne šapuće već slobodno i glasno govori", rekao je Jeremić tokom govora na skupu "Srbija u 2017" u Beogradu.

On je kazao i da će, ako bude izabran, biti predsednik svih građana, da će se zalagati za ekonomski bolju Srbiju, povećanje izvoza i lične potrošnje, kao i da će insistirati na vojnoj neutralnosti i da će mu jedan od prvih prioriteta biti ukidanje zakona o smanjenju penzija i sprečavanje odliva mozgova.

Istakao je da Srbija treba da nastavi svoj put ka Evropskoj uniji i da treba da teži evropskom standardu, ali i da treba da neguje odnose sa Rusijom, jer kako kaže, Srbija će u 21. veku uspeti samo ako pronađe zajedničke interese sa svetom.

Skupu u Mikser hausu, kako bi podržali kandidaturu Vuka Jeremića, prisustvovali su Dijana Vukomanović, Sanda Rašković Ivić, Veroljub Stevanović, Janko Veselinović, Borislav Novaković.

Član Demokratske stranke Borislav Novaković rekao je da u DS postoji deo koji podržava Vuka Jeremića kao predsedničkog kandidata i deo koji podržava kandidaturu Saše Jankovića.

"Legitimno je da u ovoj fazi i jedni i drugi iznesemo svoje argumente i u zavisnosti o toga koju odluku donese Glavni odbor ta odluka će na svoj način biti obavezujuća za sve", rekao je on i dodao da je Jeremić predsednički kandidat stvoren u ovoj državi i ovom narodu, a koji ima uvid u evropske i svetske političke procese.

Nezavisna poslanica i bivša predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić rekla je da je podržala kandidaturu Vuka Jeremića zato što je on čovek koji može da objedini nacionalno i demokratsko.

Ona je izrazila verovanje da ako se svi opozicioni kandidati jednakim snagama budu borili za fer i poštene izbore Srbija će dobiti novog predsednika koji nije iz vladajućeg establišmenta.

"Danas smo od Jeremića čuli nekoliko vrlo značajnih rečenica, to je ozakonjenje vojne neutralnosti Srbije kroz institucionalizaciju, jačanje veza sa Rusijom, odnosno jedan evrorealizam, poštovanje evropskih vrednosti, ali ne prisutpanje EU po svaku cenu", rekla je ona.

Upitana zašto nije podržala kandidaturu Boška Obradovića, ona je kazala da joj ne smeta evrorealizam i dodala da predsednik Srbije mora biti predsednik svih građana  -  evroskeptika i evroentuzijasta.

Lider Pokreta za preokret Janko Veselinović kazao je da je kandidatura Vuka Jeremića nada da se zemlja promeni i da se zaustavi njeno propadanje, "ratne trube", kao i odlazak ljudi iz zemlje.

"Danas smo čuli deo njegovog programa i smatramo da posle toga lako možemo da donesemo odluku da ga podržimo. O tome ćemo razgovarati unutar Velike narodne koalicije", rekao je Veselinović i dodao da bi bilo normalno, pošto će biti dva kandidata opozicije  -  Saša Janković i Vuk Jeremić, da u drugom krugu opozicija i građani Srbije podrže jednog kandidata.

(Beta, 01.15.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »