Miščević: Koristiti programe EU za inovacije i mala i srednja preduzeća

Beta 03.02.2017

Šefica pregovaračkog tima Srbije o članstvu u Evropskoj uniji (EU) Tanja Miščević rekla je danas da iskustva Poljske i Hrvatske u korišćenju fondova i programa EU mogu biti vrlo korisna za Srbiju i istakla značaj programa Horizont 2020 i Kozme za srpske privrednike.

Tanja Miščević je rekla da Srbija u sadašnjoj fazi pregovora o članstvu u EU koristi evropska pretpristupna sredstva IPA i programe EU kako bi izgradila kapacitete institucija, kao i za veće infrastrukturne projekte u oblastima obuhvaćenim poglavljima i pripremu za buduće korišćenje sredstava Unije.

"Jedna važna stvar jeste to što pretpristupnu pomoć i programe Horizont 2020 i Kozme (Cosme) koristimo da bismo unapredili institucionalne kapacitete i završili neke od velikih infrastrukturnih poslova vezane za svako od 35 poglavlja", rekla je ona na skupu o korišćenju fondova EU i iskustvima Poljske i Hrvatske.

Ona je dodala da je posebno važno razviti kapacitete lokalnih samouprava za korišćenje sredstava EU koja se, kako je istakla, mogu koristiti ne samo za infrastrukturne projekte već i za projekte komunalnih delatnosti, životnu sredinu i drugo.

Tanja Miščević je istakla značaj program Horizont 2020 za finansiranje istraživačkih projekata i dodala da je procedura komplikovala ali da su sredstva značajna.

Ona je dodala da je nedavno Istraživački centar iz Novog Sada dobio 1,2 miliona evra u okviru tog programa EU, što je najveća suma odobrena u regionu.

Ukazala je i da program Kozme mogu koristiti mala i srednja preduzeća za unapređenje delatnosti a da se sredstva realizuju kroz kreditne linije banaka.

Tanja Miščević je istakla da je Poljska ostvarila vrlo dobre rezultate u korišćenju fondova EU, dok Hrvatska, kao sused i članica EU od 2013, sada ima pristup i strukturnim i kohezivnim fondovima Unije.

 

Zamenik ambasadora Poljske u Srbiji Andžej Kinđuk rekao je da se Poljska po padu komunizma našla u teškoj ekonomskoj situaciji i da je uspela da obnovi privredu zahvaljujući naporima građana, reformama i veštom korišćenja fondova.

"Trinaest godina posle ulaska u EU neupitno je da se Poljska promenila na bolje", rekao je on.

Savetnica za ekonomska pitanja u ambasadi Poljske u Srbiji Karolina Janik je rekla da je Poljska najbolje iskoristila priliku od svih novih članica EU koje su pristupile 2004. i 2007, i da je najveći korisnik budžeta EU.

Janikova je dodala da je Poljska izbegla recesiju kada druge članice to nisu uspele a da su tome doprinela i sredstva EU koje su doprinele porastu investicija.

Dodala je da se nisu obistinili strahovi da poljska poljoprivreda neće moći da bude konkurentna na evropskom tržištu, već da je to omogućilo da se modernizuje i poveća konkurentnost.

Izvoz poljoprivrednih proizvoda u EU se povećao pet puta, rekla je ona.

(Beta, 02.03.2017)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »