Miščević: Pristupanje Srbije EU i u interesu Hrvatske

Beta 07.02.2017

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević rekla je danas da u rešavanju otvorenih pitanja u odnosima Srbije i Hrvatske treba poći od toga da je u najboljem interesu Hrvatske pristupanje Srbije EU a u interesu Srbije članstvo Hrvatske u Uniji.

Tanja Miščević je na konferenciji o odnosima Srbije i Hrvatske "Hrvatska naš sus(j)ed" rekla da Hrvatska u ovom trenutku kontekst pregovora koristi za rešavanje pitanja čije rešavanje jeste u obostranom interesu.

Ona je navela pitanje nacionalnih manjina, arhiva i nestalih, kao i pitanje granica koje bi, kako je ocenila, kao najvažnije trebalo što pre otvoriti.

"Pravi pristup u najboljem nacionalnim interesu Hrvatske bi bilo pristupanje Srbije EU i tačka. Kao što je u najboljem nacionalnom interesu Srbije to što je Hrvatska u članstvu EU. U to duboko verujem", rekla je Tanja Miščević na skupu koji je organizovao Centar za spoljnu politiku.

Ona je rekla da se na osnovu toga može razviti dobra argumentaciju koja može pomoći u rešavanju bilateralnih pitanja.

Miščević je rekla da Hrvatskoj ne odgovara da na svojim granicama ima države koje nisu u EU, ocenivši da je to skupo i neefikasno, kao što je pokazala migrantska kriza.

"Srbiji odgovara da neko ko je toliko blizu i razume sva pitanja koje Srbija mora da prođe u procesu reformi, može da bude najbolji glasnogovornik zastupanja članstva Srbije u EU", rekla je ona.

Tanja Miščević je ocenila da Hrvatska, jer je i sama prošla kroz iskustvo blokiranja pregovora, mora biti svesna da bilateralna pitanja ne treba rešavati kroz blokiranje već pomoću otvorenosti i spremnosti za razgovor.

Ona je rekla i da svaka zemlja treba da na osnovu svojih rezultata i kapaciteta napreduje ka članstvu i da ne podržava ideju da region zajedno treba da ide ka u EU.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović je rekla na skupu da bi EU trebalo da podrži napredak celog regiona u integracijama kako bi se izbegla nestabilnost.

Joksimovićeva je rekla da je posle 2000. godine bilo napretka u odnosima Srbije i Hrvatske ali da je došlo do zastoja i da odnose dve zmelje opterećuju mnoga nerešena pitanja.

Ona je rekla da je Hrvatska odabrala pristup da bilateralna pitanja rešava u procesu pregovora o članstvu i da to u Briselu i drugim članicama nije prepoznato kao pozitivan proces.

Dodala je da se ne slaže sa konstatacijom da odnosi dve zemlje nikada nisu bili gori, već da postoji problem nedostaka komunikacije na šta su uticali i izbori u obe zemlje.

"U ovom trenutku od formiranja nove vlade mi nemamo još uvek tu vrstu komunikacije otvorene na najivšem nivou", rekla je ona.

Aleksandra Joksimović je ocenila i da EU treba da stvori institucionalni okvir koji će onemogućiti da se njeni mehanizmi koriste za blokiranje.

(Beta, 02.07.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »