Održana dva protesta ispred Vlade Srbije

Beta 11.02.2017

Mirno i bez incidenata danas su održana dva protesta u blizini zgrade Vlade Srbije  -   jedan protestni u organizaciji Vojnog i Policijskog sindikata Srbije, a drugi Saveza boračkih organizacija Srbije "Sabor" u znak podršek vladi.

Vojni i policijski sindikati Srbije protestovao je zbog lošeg socijalnog i materijalnog položaja pripadnika snaga bezbednosti, dok je  Savez boračkih organizacija Srbije "Sabor" održao skup "Za jedinstvo srpskog naroda u očuvanju bezbednosti Srbije", u znak podrške Vladi Srbije.

Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić izjavio je agenciji Beta da je skup prošao bez incidenata. Učesnici su od zgrade vlade u koloni došli do Skupštine Srbije, gde su na portirnici predali svoje zahteve.

Protest je završen ispred zgrade RTS-a, gde, kako navodi, niko od novinara ili urednika nije hteo da ih primi.

Rekao je da ukoliko ne bude dijaloga s predstavnicima vlade planiraju intenzivije proteste koji neće trajati nekoliko sati, već danima.

Oba skupa počela su, oko podneva, intoniranjem himne Bože pravde u samo nekoliko minuta razmaka. Na oba protesta okupilo se oko 1.000 učesnika.

Predsednik Policijskog sindkata Veljko Mijailović na protestu je rekao da "gladna vojska i policija ne mogu da brane Srbiju, ni njene građane".Prema njegovim rečima, policijama koji učestvuju u protestima se preti otkazima, ali se oni ne boje.

Naveo je i da su predstavnici autoprevoznika koji su dovezli učesnike u Beogad pozivani na informativne razgovore.

Predsednik Sabora boračkih organizacija Dejan Marjanović rekao je da nisu organizovali kontramiting i da njihov skup poziva na jedinstvo i daje podršku Vladi Srbije u jačanju bezbednosti zemlje.

Sa skupa sindikata na početku su poručili da je to skup za one koji misle svojom glavom, dok su predstavnici boračkih udruženja poručili da se država brani, a ne ucenjuje.Sa ozvučenja tog skupa, čule su se patrioske pesme posvećene Kosovu, dok sa skupa policijskog i vojnog sinidata odzvanjala rok muzika i pesme poput "Mi smo uvek zajedno", "Ustani, kreni" i "Buđav lebac".

Na skupu sindikata viorile se srpske zastave i zastave sa sindikalnim obeležjima, dok na skupu ispred Ministarstva spoljnih poslova nije bilo vidno istaknutih zastava i obeležja.

Ovo je četvrti protest Vojnog sindikata Srbije i Policijskog sindikata Srbije, dok se boračka udruženja okupljaju prvi put, navodeći i da nije reč o kontramitingu.

(Beta, 02.11.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »