Kostreš traži da Vlada povuče predlog zakona o logoru Staro sajmište

Beta 12.02.2017

Funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš zatražio je danas od Vlade Srbije da iz procedure povuče predlog zakona o "spomen-obeležju" Staro sajmište, jer je kako je naveo, "prepun" neistina i zloupotreba u dnevnopolitičke svrhe.

Kostreš je u saopštenju ocenio da "revizionističko i falsifikatorsko" obrazloženje Predloga zakona "namerno prećutkuje ulogu kvislinške vlasti Milana Nedića u lociranju i hapšenju jevrejskog stanovništva koje je ubijano u logoru Staro sajmište".

"Srbija mora biti zasnovana na antifašističkim principima i ne sme prećutkivati ulogu kvislinškog Nedićevog aparata terora u sprovođenju Holokausta. Ne smeju se zanemariti antisemitske i rasističke uredbe kvislinške vlade Milana Nedića, kojima je jevrejskom i romskom stanovništvu bilo uskraćeno pravo na život, rad i školovanje", piše u saopštenju.

Funkcioner LSV-a je naveo da je nacistički logor Staro sajmište bio formiran sa ciljem "potpunog uništenja jevrejske zajednice u Srbiji, što je u velikoj meri i postignuto".

"Skandalozno obrazloženje i preambula Predloga zakona prepuni su faktografskih netačnosti i zloupotreba u dnevnopolitičke svrhe, počevši od toga ko je upravljao logorom, pa do toga ko su bile primarne žrtve logora", ocenio je Kostreš.

Po njegovim rečima, zakon, koji bi trebalo da bude jedan od temeljnih u suočavanju sa najmračnijim stranicama istorije, stavljen je u funkciju nacionalističke ideologije i dnevnopolitičkih obračuna sa susedima.

Kostreš je dodao da LSV podržava donošenje zakona kojim bi se utvrdilo sećanje na žrtve Holokausta u okupiranoj Srbiji tokom Drugog svetskog rata, ali ne na način na koji je to Vlada Srbije sada predložila.

(Beta, 12.02.2017)

Pročitajte još

Ključne reči

Vojvodina, najnovije vesti »