Novi protest kombi prevoznika 24. februara

Beta 17.02.2017

Vlasnici kombija će u petak, 24. februara, organizovati novi protest zbog zabrane obavljanja prevoza tim putničkim vozilom izmenom Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Predsednik udruženja "Kombi prevoz putnika" Branko Petrešević rekao je za agenciju Beta da će se okupiti oko 200 prevoznika koji će od novobeogradske Arene, Brankovim mostom, preko Slavije proći pored zgrade Vlade Srbije.

"Sa predstavnicima države smo samo jednom razgovarali i to uglavnom sa činovnicima. Država nam predlaže da prodamo kombije i kupimo mini autobuse, ali kome da ih prodamo", rekao je Petrešević i dodao da su kombi vozila sa 8+1 sedište kategorisana kao putnička, ali da do sada nije bilo smetnje da se njima obavlja javni prevoz.

On je kazao da su do 2012. godine vlasnici kombi vozila koji su njime obavljali prevoz putnika mogli da dobiju rešenje za obavljanje javnog prevoza putnika.

"Ministarstvo finansija i danas prima naše fakture o prevozu putnika kombi vozilom, a i sami koriste ta vozila za prevoz", rekao je Petrešević.

Izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju koji je stupio na snagu 13. februara ove godine kombi vozilima se više ne mogu prevoziti putnici, već se može koristiti isključivo kao putničko vozilo za sopstvene potrebe.

Novi zakon predviđa oštrije novčane kazne, kao i oduzimanje vozila.

Ti propisi su, po tumačenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture doneti kako bi se obezbedila sigurnost putnika.

Procenjuje se da u Srbiji ima registrovanih od 500 do 700 kombi vozila sa najviše devet sedišta.

(Beta, 02.17.2017)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »