Kostreš: SNS ćuti o novom Ustavu

Beta 18.02.2017

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je danas da bez donošenja novog Ustava Srbije nema ni govora o reformi političkog sistema, jer je Ustav iz 2006. godine zastareo i u suprotnosti s realnošću.

Kostreš je u saopštenju za javnost podsetio da je još 2015. godine Skupština Srbije formirala Akcionu grupu za promenu političkog sistema koja je imala zadatak da do kraja te godine izađe sa konkretnim predlozima reforme političkog sistema, od čega, međutim, nije bilo ništa.

Podsetio je da je LSV tada iznela predloge za promenu izbornog sistema koja bi garantovala ravnopravnu zastupljenost svih pokrajina i regiona, za zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima, za donešenje zakona o lustraciji, zakona o nadležnostima Vojvodine, zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije, te zakona o zabrani fašističkih i neonacističkih organizacija i udruženja.

"Vladajuća Srpska napredna stranka nije ni iznela svoje stavove, bez obzira što je najavljivano da će to učiniti u junu, julu, avgustu, septembru i, na kraju, decembru 2015. godine. Stavova SNS-a nije bilo, a Akciona grupa je prestala da radi", naveo je Kostreš.

Prema njegovim rečima, politički sistem Srbije je i dalje nefunkcionalan i stvara ozbiljne probleme na evropskom putu Srbije.

"Insistiramo da se ova pitanja pod hitno ponovo stave na dnevni red i da rad Akcione grupe za promenu političkog sistema bude nastavljen ili da se formira nova grupa koja bi u kratkom roku morala da predloži nova sistemska rešenja. Posledica tog nerada je da su građani taoci lošeg političkog sistema, ali i centralističkog uređenja države, jer ono guši autonomiju Vojvodine, a lokalne samouprave dovodi u poziciju prosjaka koji polako umire", istakao je Kostreš.

Dodao je da će bez novog Ustava koji bi Srbiju učinio modernijom, društvo propadati i biti na dnu lestvice evropskih država.

(Beta, 18.02.2017)

Pročitajte još

Ključne reči

Vojvodina, najnovije vesti »