Upitno igranje utakmice Vojvodina - Crvena zvezda

Beta 05.03.2017

Fudbalski klub Vojvodina saopštio je danas da utakmica protiv Crvene zvezde možda neće da se igra, pošto policija razmišlja da traži zabranu, pod obrazloženjem da nije u mogućnosti da garantuje bezbednost javnog skupa.

"Igranje utakmice je dovedeno u pitanje. Policijska uprava Novi Sad razmišlja da donese odluku o zabrani javnog skupa čiji je zahtev za održavanjem u zakonom predviđenom roku podneo fudbalski klub Vojvodina kao organizator, jer nisu u mogućnosti da pruže bezbednost svim akterima", navodi se u saopštenju Vojvodine.

Utakmica između Vojvodine i Crvene zvezde zakazana je za sredu na stadionu "Karađorđe" u Novom Sadu, u 25. kolu Super lige Srbije.

Vojvodina je objavila da se u dopisu policije navodi da je problem to što se zahteva od kluba da se gostujućim navijačima obezbedi istočna tribina, iako je domaćin odlučio da je za pristalice beogradskog kluba rezervisana isključivo južna.

Napomenuto je da južna tribina ima kapacitet 1.500 ljudi, što je "tri puta više od pet odsto kapaciteta", koliko je Vojvodina u obavezi da obezbedi gostima.

"Na pomenutoj tribini bili su smešteni navijači Partizana u novembru, kao i mnogi drugi gostujući navijači, i nikad nije zabeležen ni najmanji problem. Samim tim, postavlja se pitanje zašto bi fudbalski klub Crvena zvezda i njegovi navijači bili u povlašćenom statusu u odnosu na sve druge klubove Super lige i da li je ovo još jedan vid pritiska da se nekome obezbedi titula?", stoji u saopštenju Vojvodine.

Novosadski klub je, kako je objavljeno, "preuzeo sve potrebne mere" oko organizacionih aktivnosti, da bi utakmica protekla u najboljem redu.

Navodi se da je "iskustvo u organizovanju takvih utakmica" na strani Vojvodine, jer je u poslednje dve godine organizovala osam susreta u kvalifikacijama za Ligu Evropa, na kojima je stadion "bio ispunjen do poslednjeg mesta", a "bez ijednog propusta u organizaciji i incidentana" i na kom je klub "dobijao pohvale za organizaciju" od zvaničnika UEFA.

U saopštenju piše da za istočnu tribinu stadiona "Karađorđe" postoji skoro hiljadu izdatih sezonskih ulaznica za navijače Vojvodine, i da oni ne bi mogli da ostvare pravo koje su dobili kupovinom karte ako bi bio prihvaćen zahtev policije.

"Vojvodina naglašava da ne postoji nijedan razlog za zabranu ove utakmice, osim nerazumevanja nadležnih institucija da urade svoj deo posla, te ih pozivamo još jednom da razmisle o svojoj odluci i da dozvole sportu da bude ono što mu stoji u definiciji, a to je viteško nadmetanje, kao i zabava za publiku", dodaje se.

Vojvodina je istakla da će biti presedan ako odluka stupi na snagu i "velika mrlja u istoriji srpskog sporta". Novosadski klub smatra da postoje zakoni i institucije koje će doneti odluku u korist sporta.

"Vojvodina očekuje da u svom stavu dobije podršku fudbalske Srbije, za koju verujemo da će stati na stranu sporta i zdravog razuma i pružiti podršku našem klubu", navodi se u saopštenju.

(Beta, 03.05.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Sport, najnovije vesti »