Albanci bojkotovali izbore jer nisu imali za koga da glasaju

Beta 03.04.2017

Albanci u Preševu i Bujanovcu u velikoj meri su bojkotovali jučerašnje izbore za predsednika Srbije, a njihovi politički lideri ocenjuju da je to zato što se predsednički kandidati nisu ni obraćali Albancima.

U opštini Bujanovac na šest biračkih mesta nije ubačen nijedan glasački listić, dok je na ostala mesta u albanskim sredinama došlo malo birača.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliu koji je pozivao na bojkot izbora, rekao je agenciji Beta da je bojkot bio pravi izbor za Albance jer "predsednički kandidati uopšte nisu bili zainteresovani za glasove Albanaca".

"U kampanji pred izbore niko nije došao da traži glasove Albanaca, niti da pita šta to Albanci traže. Ovo je već treći mandat (Aleksandra) Vučića na vlasti, a ne vidim nikakav pomak što se tiče ostvarivanja prava Albanaca. Još nemamo ni udžbenike, ni simbole, ni upotrebu jezika", kazao je Musliu.

Musliu je rekao da je "Srbija još u mentalitetu (Slobodana) Miloševića i nema nagoveštaja da će se opredeliti za Evropu".

"Svi su isti jezik upotrebili prema Albancima, odnosno nisu se uopšte obraćali. Da je neko bio zainteresovan za glasove Albanaca, trebalo je da nešto zauzvrat i ponudi", rekao je Musliu koji je i predsednik Skupštine Opštine Bujanovac.

Lider Demokratske unije Doline (DUD) Skender Destani rekao je za agenciji Beta da je bojkot predsedničkih izbora bio opravdan, jer albanski birači nisu imali za koga da glasaju, ali i da razume zbog čega se nijedan kandidat nije obratio Albancima u predizbornoj kampanji.

"Niko se nije oglasio, niti zvao Albance da glasaju za njega, a ja ih sve razumem, jer politička scena u Srbiji je takva da ko zove Albance da glasaju za njega, gubi na drugoj strani", kazao je Destani, čiji je DUD deo vladajuće koalicije u Preševu.

Destani je rekao da politički lideri Albanaca nisu pozvali svoje pristalice da podrže Aleksandra Vučića "za koga se znalo da će pobediti" jer, kako je rekao, nije održao nijedno obećanje koje je dao još 2010. godine na zajedničkom sastanku sa svim albanskim liderima iz Preševa i Bujanovca.

"Mi iz političkih partija nismo imali nikakav argument da podržavamo bilo koga na ovim izborima, a naročito ne (Aleksandra) Vučića ili (Ivicu) Dačića, jer do sada nijedan problem nije rešen, pa prema tome Albanci nisu imali za šta da glasaju", rekao je Destani.

(Beta, 03.04.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »