Biberović: Rezultati ne pokazuju stvarno opredeljenje Novopazaraca

Beta 03.04.2017

Izvršni direktor nevladine organizacije "Urban in" Sead Biberović ocenio je danas da rezultati predsedničkih izbora u Novom Pazaru ni približno ne pokazuju stvarno opredeljenje i raspoloženje birača u tom gradu.

On je novopazarskom radiju Sto plus rekao da je kandidat vladajuće koalicije za predsednika Srbije Aleksandar Vučić osvojio u Novom Pazaru 74,43 odsto glasova zahvaljujući "velikoj izbornoj krađi".

"Veoma je problematično kako je sam izborni dan protekao u ovom gradu, jer imamo registrovanih teških krivičnih dela na nekoliko biračkih mesta, koja su danas očito svi zaboravili. Činjenica je i to da je nekoliko ljudi išlo od biračkog do biračkog mesta, gde su pretnjama, ucenama i nuđenjem mita pokušavali, a kod mnogih i uspeli, da ubace biračke listiće, a rezultati su pokazali sa čijim zaokruženim brojem", rekao je Biberović.

Istakao je da se slična situacija u tom gradu dogodila 2006. godine tokom glasanja na refendumu za Ustav Srbije, kada je veoma mali broj Novopazaraca glasao, a cifre sa terena bile su visoke.

"Ovo je sa jedne strane loše po Srbiju, po njenu demokratiju, po sve građane, a naročito po institucije. Sa druge strane, Bošnjaci kao manjina u Srbiji, koji čine 80 odsto građana Novog Pazara, su često u poziciji da, hteli ili ne hteli, moraju da idu iz vlast", rekao je Biberović.

On je dodao da se birački spiskovi u Novom Pazaru moraju što hitnije srediti, jer u suprotnom nikada neće biti fer i demokratskih izbora.

Vučić je u Novom Pazaru osvojio 29.433 glasova, od ukupno 39.981 građana koji su ostvarili svoje biračko pravo.

(Beta, 03.04.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »