Konačni rezultati posle ponovljenih izbora na pojedinim biračkm mestima

Beta 05.04.2017

Republička izborna komisija (RIK) će konačne rezultate za predsednika Srbije objaviti posle ponavljanja izbora na pojedinim biračkim mestima.

Konačni rezultati moraju biti objavljeni 96 sati od zatvaranja biračkih mesta.

RIK je juče doneo odluku da se izbori ponove na dva biračka mesta, na jednom u Zrenjaninu i na jednom u Bačkoj Palanci.

Na ta dva mesta izbori će biti ponavljeni u utorak, 11. aprila.

Prema rezultatima na osnovu 97,42 odsto obrađenih biračkih mesta, kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić je izabran za predsednika sa 55,02 odsto glasova izašlih birača, odnosno za njega je glasao 1.953.481 građanin.

Mandat aktuelnog predsednika Tomislava Nikolića ističe 31. maja. Mandat novom predsedniku Republike počinje da teče po polaganju zakletve pred Skupštinom Srbije, što će po najavama predsednice parlamenta Maje Gojković biti obavljeno 31. maja.

Zakletva koju predsednik polaže pred parlamentom glasi: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju ič odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Predsednik se bira na pet godina i niko ne može više od dva puta da bude izabran za predsednika, bez obzira na to koliko su trajali prvi i drugi mandat. U Ustavu Srbije je navedeno da predsednik Republike izražava državno jedinstvo Srbije. 

Predsednika Srbije predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvu, ukazom proglašava zakone, u skladu s Ustavom, predlaže Skupštini kandidata za predsednika Vlade pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

Zatim predlaže Skupštini Srbije nosioce funkcija, u skladu sa Ustavom i zakonom, postavlja i opoziva ukazom ambasadore Srbije na osnovu predloga Vlade, prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, daje pomilovanja i odlikovanja. 

Predsednik Srbije, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost a uživa imunitet kao narodni poslanik.

(Beta, 04.05.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »