Uz povike 'O(ne)svesti se' zakazan peti Protest protiv diktature (FOTO, VIDEO)

Beta 06.04.2017

Više hiljada mladih koji u Beogradu učestvovali u četvrtom po redu "Protestu protiv diktature" večeras su ispred Skupštine Srbije izveli performans u kojem su seli na plato i stepenište a zatim skočili zajedno uzvikujući "O(ne)svesti se".

Deo okupljenih koji su sedeli na stepeništu Doma Narodne skupštine uzvikivao je "Gotov je", "Dole diktatura", "Ne damo Srbiju".

Oko 21.20 mladi su uz skandiranje "Sutra u 18" počeli da se polako razilaze i još jednom pevajući "Marš na Drinu".

U međuvremenu je kod Skupštine ponovo postavljen "srpski zid plača" koji je ograđen i oko kojeg stoji grupa mladića kao obezbeđenje.

Demonstranti su večeras tokom šetnje zastali ispred nekoliko insistucija iskazujući nezadovoljstvo.

Kod Jugoslovenskog dramskog pozorišta su na poziv jednog mladića preko megafona aplauzom pozdravili "sve one koji su u gradovima Srbije danas izašli protiv diktature".

Učesnici su uzvikivali "Ima nas" i "Vuče bubo lenja" a šetnju nastavili Ulicom kralja Milana dok ih sa prozora i terasa okolnih zgrada pozdravljaju građani.

Kolona učesnika "Protesta protiv diktature" potom je stigla do sedišta Republičke izborne komisije u Ulici kralja Milana a okupljeni su uzvikivali "Gde su naši glasovi".

Oni su ranije zastali i kod Beograđanke gde je sedište Studija B, uzvikujući "Av, av, av" i noseći parole na kojima piše "Istina je da te lažem" kao i slike precrtanih logoa pojedinih medija.

Među okupljenima bila je i narodna poslanica Sanda Rašković Ivić.

Demonstranti su tokom večeri ispred zgrade Radio - televizije Srbije održali minut ćutanja kojim su želeli da ukažu na ćutanje nacionalne televizije o ovim protestima, nakon čega su u blizini zgrade Predsedništva otpevali i na bubnjevima odsvirali "Marš na Drinu".

Protest su izrazili i ispred zgrade Narodne banke Srbije, glasno negodujući i uzvikujući "Av,av,av", "Ustali su studenti" i "Gde su naši sendviči".

Demonstranti su seli na ulicu i grupa se prostirala od zgrade RTS-a do ugla Takovske i 27. marta.

Oni su nakon minuta tišine skočili i nastavili šetnju uz Takovsku uz povike "Ne damo ti Srbiju" i "Av, av, av".

Kolona okupljenih na "Protestu protiv diktature" zaustavila se kod zgrade Narodne banke Srbije, glasno negodujući i uzvikujući "Av,av,av", "Ustali su studenti" i "Gde su naši sendviči".

Učesnici protesta, uglavnom mladi ljudi, ispred zgrade skandirali su "Hoćemo uživo" i "Pi*ke prodane" i izveli preformans. Svi su seli na ulicu, a zatim skočili uz uzvike "Ko ne skače taj je (Aleksandar) Vučić".

Zapaljeno je i nekoliko baklji ispred RTS.

Dok je povorka prolazila Ulicom kraljice Marije uzvikujući "O(ne)svesti se" građani sa terasa okolnih zgrada snimali su mlade telefonima i pozdravljali ih lupanjem u šerpe.

Okupljeni su se zaustavili kod zgrade Poštanske štedionice gde su priredili performans pošto su svi najpre seli na ulicu, a zatim skočili uzvikujući "Ko ne skače taj je Vučić".

Učesnici "Protesta protiv diktature", koji je večeras ogranizovan četvrti put, nosili su i transparente "Nećemo da budemo jeftina radna snaga", "Mi smo srpska slobodarska omladina", "Otpor nije naš, samo je slobodna otadžbina naša".

Na početku protesta došlo je do malog koškanja. Neko je pokušao da ispovocira mlade na čelu kolone na šta su svi skandirali "Ovo su naši protesti mi smo studenti".

Na protestu su viđene i nalepnice: "Puk'o je", "Protiv nenormalnosti" i "Drugi krug", uzvikuju "Vučiću pede*u", "Lopovi", a nose i zastave Srbije i  transparente "O(ne)svesti se", "Vučiću Šrederu", "Vučiću lopove", "Dole diktatura", "Danas sam na ulici da sutra ne bih živeo na njoj", "Nećemo da budemo jeftina radna snaga", "BW nije za nas".

Protesti su organizovani na Fejsbuku, na stranici "Protesti protiv diktature" na kojoj su istaknuti i zahtevi studenata.

Oni traže smenjivanje članova Republičke izborne komisije (RIK) zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda Srbije o održavanju izbora na Kosovu, članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zbog nereagovanja na prekršaje u medijima tokom kampanje.

Učesnici protesta zahtevaju i smenu predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković zbog prekida skupštinskog zasedanja 1. marta, i rukovodstva Radio-televizije Srbije zbog, kako su naveli, "režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata", kao i sređivanje biračkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača.

Studenti su naveli da će protestovati do ispunjenja zahteva.

Potesti se održavaju i u većem broju gradova u Srbiji, a na protestu u Novom Sadu više od hiljadu studenata i mahom mladih ljudi poručuje da neće odustati od protesta dok god njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Istovremeno više hiljada Nišlija bilo je u šetnji centralnim gradskim ulicama. Učesnici četvrtog po redu protesta, među kojima je u odnosu na prethodne večeri veći broj penzionera, porodica sa decom i radnika propalih društvenih preduzeća iz Niša nosili su transparente "Gladni smo", "Živi ti sa 200 evra", "Nešto je trulo u državi Srbiji", "Hoćemo kulturu, nećemo Informer".

Stotinjak građana Kruševca okupilo se treće veče zaredom na "Protestu protiv diktature", izražavajući nezadovoljstvo stanjem u društvu, strahom koji vlada među građanima, uslovima i atmosferom u kojoj su se odvijali predizborna kampanja i predsednički izbori.

Okupljeni među kojima je pored mladih bilo i građana srednje generacije, okupili su se ispred Skuštine grada, odakle su prošetali do Trga mladih i nazad do Skupštine, a zatim do Gimnazije i ulicama Veselina Nikolića i Majke Jugovića do centra grada.Nosili su parole na kojima piše "Kultura ne diktatura", "Sloboda medija", "Želim svoj narod da lečim", "Pijani: mladi na ulici, pilot helikoptera, trezni: Mitrovićev sin, Dačić", a tokom šetnje su se čule pištaljke i povici "Dole diktatura".

Novo okupljanje Kruševljani su najavili za sutra uveče.

(Beta, 04.06.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »