Radnici 'Goše' nastavljaju štrajk dok im se ne ispune zahtevi

Beta 10.04.2017

Radnici fabrike šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke nastavljaju generalni štrajk i traže isplatu zaostalih zarada i povezivanje radnog staža, rekao je danas agenciji Beta predstavnik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić.

"Ostajemo u štrajku dok naši zahevi ne budu ispunjeni", kazao je Vujičič i dodao da očekuje sastanak sa rukovodstvom i vlasnikom fabrike.

Vlada Srbije odobrila je danas radnicima "Goše" jednokratnu pomoć od po 60.000 dinara i sredstva za overu njihovih zdravstvenih knjižica koje će važiti narednih šest meseci.

Radnici Goše su u generalnom štajku 15 dana, zbog neoverenih zdravstvenih knjižica, staža koji im nije uplaćivan četiri godine i neisplaćenih zarada.

U poseti radnicima Goše, na njihov poziv, u petak je bio premijer Srbije Aleksandar Vučič koji im je obećao novčanu pomoć.

Fabrika šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke ima novog vlasnika, a Inspektorat rada najavio je pre četiri dana krivične prijave protiv zakonskog zastupnika fabrike zbog "svesnog nepridržavanja Zakona o radu".

Umesto firme "ŽOS Trnava" iz Slovačke, kao vlasnik 100 kapitala fabrike, upisan je "Lisnart Holdings Limited" sa sedištem na Kipru, navodi se u saopštenju.

U fabrici ima 358 zaposlenih.

Inspektor rada je konstatovao da su zaposleni i dalje u štrajku "i da strahuju da će novi vlasnik otuđiti svoju imovinu, a da će oni ostati bez nenaplaćenih zarada".

Protiv zakonskog zastupnika te fabrike, "kao odgovornog lica", biće podneta krivičnu prijava zbog svesnog nepridržavanja Zakona o radu, "čime je zaposlenima uskratio pravo na zaradu", najavio je taj inspektorat.

(Beta, 04.10.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »