'Протест Против диктатуре': Револуција никад не стаје (ФОТО)

Бета 14.04.2017

"Протест Против диктатуре" завршен је у петак у 20 часова испред Дома Народне Скупштине ударањем у добоше и повицима "Сутра у шест".

"Сутра и прекосутра су празници али револуција никада не стаје, дођите да мирно шетамо, као прави грађани. Само мирно и грађански", рекао је један од учесника протеста.

Он је додао да је данас на протесту било мање добошара због празника, али да ће од понедељка бити више њих.

Учесници протеста "Против диктатуре" након окупљања испред Дома Народне скупштине Србије прошетали су поред Скупштине Београда, Теразијама, на кратко се зауставили на Тргу Републике и Светогорском улицом наставили до Таковске, где су испред зграде РТС-а сели на коловоз и узвикивали "Доле диктатура" и певали "Онесвести се".

У протестној шетњи, учесници протеста заустављали су се и скандирали против редакција листа Информер на Теразијама, Политике у Македонској и Радио Београда у Светогорској улици.

Учесници протеста викали су и "Купи нам дипломе Небојша", "Купи нам дипломе Синиша", "АВ, АВ", "Вучућу, лопове, покрао си изборе", "Вучићу олоше", "Ухапсите Вучића", "Излазите напоље" и певали "Онесвести се".

Међу транспарентима био је и знак за слепу улицу под називом "Улица господара Вучића".

У колони је било највише младих, као и родитеља са децом, а неки учесници повели су у протестну шетњу и кућне љубимце.

Протесну поворку предводили су добошари и велики транспарент "Фер и слободни избори, слобода медија, департизација, децентрализација, заштита и побољшање радних права".

Протест "Против диктатуре", 12. по реду, почео је окупљањем у 18.00 сати испред Дома Народне скупштине Србије, одакле се колона са неколико стотина углавном младих упутила ка Теразијама у шетњу централним градским улицама.

Саобраћај у тим деловима града био је затворен, а протест је протекао без инцидената.

Како се наводи на Фејсбук страници "Против диктатуре", студенти захтевају смену политичке елите на челу с Александром Вучићем, фер и слободне изборе, смену чланова Републичке изборне комисије и Регулаторног тела за електронске медије, слободу медија која би се огледала у смени одговорних уредника Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине и оштрих казни за уреднике свих медија који крше медијске законе и кодекс.

Студенти затим траже моментално разрешење свих страначких и корумпираних функционера у јавним предузећима, децентрализацију, као и промену приоритета економске и социјалне политике, побољшање права свих радника, заштиту животног стандарда становништва и у потпуности јавно финансирано и свима доступно образовање и здравство.

Влади је дат рок за испуњење тих захтева, а то је 17. април.

Протести "Против диктатуре" почели су у понедељак, 3. априла, дан после избора.

(Бета, 04.14.2017)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »