DPK za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova

Beta 10.05.2017

Demokratska partija Kosova (DPK) podržaće zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova u kojoj je u koaliciji sa Demokratskim savezom Kosova (DSK), izjavio je danas šef poslaničke grupe Zenun Pajaziti.

On je govoreći u ime DPK nabrojao neuspehe Vlade Ise Mustafe i pozvao poslanike da izraze volju građana Kosova, ističući da nema koordinacije među koalicionim partnerima.

"Cela partija (DPK) uradila je nemoguće da obezbedimo koordinaciju (među koalicionim partnerima). Danas smo došli ovde jer nemamo koordinaciju. Mi smo jedinstveni u našim stavovima. Zbog toga pozivam poslanike da (u glasanju) izraze tu volju", rekao je Pajaziti.

Šef poslaničke grupe DSK Ismet Bećiri izjasnio se protiv nepoverenja Vladi i ocene da je Kosovo imalo premijera koji je najuspešniji u poslednjem periodu, ali je dodao da je takav zahtev (za nepoverenje Vladi) demokratski instrument.

On je kazao da opozicija sa 30 poslanika ne može da obezbedi pad Vlade.

Šefica poslaničke grupe Incijative za Kosovo (IZK) Valjdete Bajrami je ocenila da je Vlada Kosova podbacila u svim oblastima i da je zbog toga Kosovo godinu i po u političkoj krizi.

Šef poslaničke grupe opozicione Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Palj Ljekaj komentarisao je to što je premijer Isa Mustafa napustio plenarnu salu u Skupštini Kosova i kazao da se nada da se on "neće vratiti u tu fotelju".

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenje Glauk Konjufca rekao je da je su Mustafi samo važni vlast i "njegova fotelja" i da to nema nikakve veze sa ekonomskim razvojem i interesima građana.

"Ovo je bila Vlada koja je zarobila državu, bila je Vlada korupcije. Ovo je Vlada klana Pronto koja te zapošljava bez konkursa. Ovo je vlada Zajednice srpskih opština (ZSO), Vlada poklanjanja teritorije", kazao je Konjufca.

Premijer Mustafa je na početku sednice, u odgovoru na predlog za izglasavanje nepoverenja rekao da je taj zahtev politički pamflet sa mnogo neistina, da mu je cilj destabilizacija zemlje, kroz stvaranje institucionalnog vakuma kako bi se "sakrile korupcionaške afere i milionske štete koje su nanete zemlji".

On je rekao da činjenice govore suprotno od onoga što piše u zahtevu i da "Kosovo ima najveći procenat ekonomskog rasta, najmanji javni dug, ne samo u regionu već i u Evropi i najbolju policiju".

Mustafa je rekao da je Vlada na čijem je čelu uspela da investicije koje su uglavnom dolazile iz Turske okrene u investicije zapadnoevropskih država.

(Beta, 05.10.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »