Lovac pokemona uslovno kažnjen na tri i po godine zatvora

Beta 11.05.2017

Ruski bloger Ruslan Sokolovski (22) osuđen je danas na tri godine i šest meseci uslovno jer je igrao popularnu igricu "pokemon go" u crkvi Svih svetih koja ima posebno značenje jer je, prema verovanju, sagrađena na mestu gde je ubijen posednji ruski car Nikolaj II i cela njegova porodica.

Lokalni sud je odlučio da je Sokolovski kriv za vređanje osećanja vernika, ekstremizam i rasplamsavanje mržnje, "za dejstva koja pokazuju očigledno nepoštovanje društva".

Sokolovskom je sud zabranio da posećuje javna mesta i naložio da skloni sa svojih stranica na društvenim mrežama devet video snimaka, zbog kojih se našao pred sudom.

On ima pravo na žalbu, ali njegov advokat smatra da bi u slučaju podnošenja žalbe kazna mogla biti zamenjena za realnu, zatvorsku. On je ocenio da je u današnjim uslovima u Rusiji, uslovna kazna "pobeda", pošto je tužilaštvo tražilo zatvorku kaznu.

Sokolovski je ocenio da je odluka suda "skoro oslobađajuća" i da je zavodoljan što je ostao na slobodi.

Sokolovski, koji sebe naziva ateistom, na sopstvenom kanalu na Jutjubu postavio snimke lovljenja pokemona. "Nisam uhvatio najređeg pokemona koji se nalazi ovde - Isusa. Kažu da ne postoji uopšte, ali to me ne čudi", rekao je Sokolovski na snimku.

U današnjoj presudi se navodi da je on pokazao demonstrativno nepoštovanje prema hramu, sveštenicima i Isusu Hristu, "kojeg je nazvao retkim pokemonom", kao i da je uvredio osećanja vernika odbacujući postojanje Boga, Isusa Hrista i proroka Muhameda.

Navodi se i da se negativno izrazio o državnom ustrojstvu Rusije, da hoće da napusti zemlju i da je imao specijalne tehničke mogućnosti da video snimke postavlja na internet.

(Beta, 11.05.2017)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Zabava, najnovije vesti »