Dačić: Zašto Tadić nije zatvorio ambasadu u Libiji dok je bio na vlasti

Beta 11.05.2017

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je "sramotno" što je lider Socijaldemokratske partije (SDS) Boris Tadić "zloupotrebio" pogibiju srpskog ambasadora u Libiji u "dnevnopolitičke svrhe".

Reagujući na Tadićev zahtev za smenu ministra spoljnih poslova, Dačić je upitao lidera SDS-a zašto nije zatvorio ambasadu u Libiji kada je u vreme izbijanja sukoba u toj zemlji obavljao dužnost predsednika Srbije.

"Sramotno je što Boris Tadić pogibiju ambasadora Potežice zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe za nastavak svog višegodišnjeg obračuna sa mnom i sa Vladom Srbije. Nije ni hrišćanski, a ponajmanje državnički", rekao je Dačić.

On je ocenio da je pokazatelj toga koliko Tadića brine pogibija diplomata to što je pomešao kada se to desilo, jer "govori o pogibiji dvoje službenika ambasade 2015. godine, iako se to desilo 2016. godine".

Po rečima Dačića, Tadić je "nosilac Gadafijevog ordena", i za pet godina četiri puta je bio kod Gadafija, a na proslavi 40 godina dolaska Gadafija na vlast bio je jedini evropski predsednik na vojnoj paradi u Tripoliju sa pripadnicima Vojske Srbije, dok je Gadafijev sin tajno dolazio u Srbiju i boravio u državnim rezidencijama.

"Tadić pod amnezijom tvrdi da su sukobi bili 2012. godine i da on nije zatvorio ambasadu u Libiji zato što je spasavala naše ljude, a svi znaju da su sukobi u Libiji bili u 2011. godini, da je Gadafi ubijen u oktobru 2011. godine, a pošto sam ja kao ministar unutrašnjih poslova bio na čelu tima za evakuaciju naših građana, znam da se to dešavalo u febuaru 2011. godine, o čemu postoje snimci i tekstovi o tome kako sam dočekivao avione iz Libije", kazao je Dačić.

Lider socijalista je naveo da je "svakome dopušteno" da ga mrzi i traži njegovu smenu, kao i da napada Vladu Srbije, ali je i dodao da bi Boris Tadić, "nosilac Gadafijevog ordena i čuvar Zelene knjige koju mu je Gadafi poklonio dve godine pre pada", morao da pokaže pijetet prema ljudima koji su radili za svoju zemlju i narod.

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić zatražio je ranije danas smenu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića zbog kako je naveo, "direktne odgovornosti za pogibiju ambasadora Srbije u Libiji Olivera Potežice".

Tadić je u saopštenju ocenio da je "apsolutno neophodno" da Dačić bude odmah smenjen "jer je zbog neadekvatnog reagovanja na enormne rizike, direktno odgovoran za otmice i tragične pogibije naših diplomata".

(Beta, 05.11.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »