Srbija želi veći obim razmene sa BiH

Beta 13.05.2017

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Novom Sadu da su Srbija i Bosna i Hercegovina važni spoljnotrgovinski partneri među kojima robna razmena iznosi više od 1,5 milijardi evra, ali da "time nisu zadovoljni".

"Želimo još veći obim, unapređenje saradnje i zajednički nastup na određenim tržištima. To je ono što treba da radimo u budućnosti, da tražimo zajedničke interese, a ne samo da pričamo o čemu bismo se svađali", kazao je Dačić danas na otvaranju Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je BiH među prvih pet najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak kazao je da je za tu zemlju saradnja sa Srbijom veoma važna, te da upravo zato "nisu zadovoljni obimom spoljnotrgovinske razmene" i da će raditi na tome da se ona uveća.

"Želimo još više, veći obim i da popravimo balans, pošto trenutno BiH više uvozi nego što izvozi. Zajednički radimo na tome, a posebno nam je važan taj zajednički nastup na drugim tržištima", rekao je Crnadak.

Kako je objasnio, ekonomija je oblast koja najsnažnije "vodi države napred i u budućnost i odvaja ove dve zemlje od gluposti kojima su se nažalost previše bavili u prošlosti".

Crnadak je istakao primer zajedničkog trgovinskog predstavništva BiH i Srbije u Istanbulu.

On je istakao da je Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu posebna prilika za uspostavljanje stvarne biznis i ljudske saradnje, koja predstavlja "više od politike".

Na Poljoprivrednom sajmu učestvuje 1.500 izlagača iz 60 zemalja, a direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković rekao je da je ovogodišnja manifestacija za deset odsto veća nego prošlogodišnja.

 

Poljoprivredni sajam će trajati do 19. maja.

(Beta, 05.13.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »