Srbija dobija od EU 95,1 milion evra u okviru prvog dela IPA sporazuma

Beta 07.06.2017

Srbija i EU potpisale su u Briselu prvi deo finansijskog sporazuma IPA 2016 za Srbiju, prema kojem će Srbija od Unije dobiti 95,1 milion evra, dok je ukupna vrednost sporazuma 166,4 miliona evra, saopštio je danas beogradski EU info centar.

Prvi deo sporazuma danas su potpisali srpska ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Jokismović i evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han, a taj deo sredstava u ime Srbije će realizovati Delegacija EU u Srbiji.

Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) je usmereni mehanizam koji je EU stvorila s ciljem pružanja pomoći zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj tokom procesa njihovog pristupanja Uniji.

Od 95,1 milion evra, za podsticanje konkurencije u Srbiji biće izdvojeno 48,7 miliona evra, za pomoć Srbiji u procesu evropskih integracija 35,8 miliona, za pravosuđe pet miliona, a za druge sektore 5,6 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Od predviđenih 48,7 miliona evra za podsticanje konkurencije u Srbiji, 23,7 miliona biće namenjeno projektima usmerenim na podršku malim i srednjim preduzećima, dok je 25 miliona evra predviđeno za podsticanje konkurentnosti i zapošljavanja na lokalnom nivou, dodaje se u saopštenju.

Sredstva programa Instrument za podršku evropskim integracijama, vrednog 35,8 miliona evra, namenjena su za podršku interno raseljenim licima, društvenoj inkluziji na lokalnom nivou i integraciji Roma, jačanju rodne ravnopravnosti, usvajanju Strategije za upravljanje populacijom pasa lutalica, kao i za unapređenje elektroenergetskog sistema, bezbednosti u drumskom saobraćaju i statističkog izveštavanja u Srbiji.

Kako se navodi, taj program će podržati nacionalne institucije da razviju do šest velikih infrastrukturnih projekata, a dobro pripremljeni projekti moći će da se finansiraju iz pretpristupnih sredstava EU, a po sticanju punopravnog članstva u EU i iz strukturnih fondova Unije.

Za pravosuđe je namenjeno pet miliona evra, a ta sredstva biće usmerena na pružanje podrške Kasacionom sudu i Visokom savetu sudstva u cilju efikasnijeg pružanja usluga.

Od preostalih 5,6 miliona evra, za unapređenje kvaliteta života ljudi sa invaliditetom biće izdvojeno 3,5 miliona evra, pomoću kojih će u opštinama širom Srbije biti adaptirano do 90 javnih objekata kako bi se tim licima olakšao pristup. EU je izdvojila još dva miliona evra za završetak rekonstrukcije Golubačke tvrđave.

Do kraja godine biće potpisani i ostali delovi finansijskog sporazuma IPA 2016 za Srbiju, u vrednosti od 71,3 miliona evra. Od toga će 28 miliona biti namenjeno koordiniranom i efikasnom upravljanju granicama u Srbiji, 27,4 miliona za reformu obrazovanja, dok je 15,9 miliona evra deo finansijskog sporazuma čijom realizacijom će upravljati Srbija, navodi se u saopštenju EU info centra.

(Beta, 06.07.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »