Han: Berlin plus nije zamena za članstvo u EU

Beta 08.06.2017

Komesar za proširenje Evropske unije (EU) Johanes Han izjavio je danas da novi nemački plan za Zapadni Balkan - "Berlin plus" nije zamena za članstvo u EU.

"To nije zamena. To samo pokazuje posvećenost država članica, posebno Nemačke da investira u region", rekao je Han na konferenciji za novinare u Beogradu posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je kazao i da bi voleo da to ne ostane samo na ideji, već da se nađu sredstva za finansiranje tog plana.

"Važno je usmeriti na pravi način investicije u pravom smeru kako se ne bi razudile u različitim pravcima", dodao je Han.

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel predstavio je početkom juna novi plan za Zapadni Balkan - agendu "Berlin plus" kao dodatni podsticaj Berlinskom procesu sa ciljem da se od regiona napravi atraktivan ekonomski prostor a lokalnom stanovništvu donese vidljivi boljitak.

Han je ocenio da "Srbija ima ključnu ulogu u regionu, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne, ali ona je najveća zemlja u regionu i ima posebnu vrstu odgovornosti koju uzima za ozbiljno".

Komesar za proširenje je naveo da evropska perspektiva nema alternativu i da mu je drago da vidi da je Srbija dosta napredovala (u evropskim integracijama).

"Nadam se da ćemo otvoriti dva nova poglavlja za neki dan na sledećem sastanku u Briselu i nastavićemo sa otvaranjem novih poglavlja tokom ove godine", kazao je Han

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zataržio je danas od EU i drugih činioca u svetu da na objektivan i racionalan način ocenjuju postupke različitih lidera na Balkanu.

"Zabrinjava da najteže moguće izjave koje predstavljaju i direktne pretnje opstanku jednog naroda u ovom slučaju srpskog naroda prolaze nekažnjeno. S druge strane, da smo mi izgovarali takve rečenice o nepoštovanju Briselskog sporazuma da ga nikada nećem sprovesti u delo... pretnjama da ćemo rešiti pitanje jednog dela teritorije kao što oni pričaju iz njihovog ugla da će da reše pitanje severa Kosova, što je najdirektnija moguća pretnja i to oružjem i nasiljem siguran sam da bi bilo izdato na desetine saopštenja ili stotine izjava EU protiv onih koji bi tako nešto izgovorili u Srbiji", rekao je Vučić novinarima nakon razgovora sa Hanom.

On je kazao da je viđenje Srbije različito od viđenja 22 članice EU.

"Oni smatraju da je Kosovo nezavisno i da zato oni neretko imaju pravo da izgovore šta hoće. Neću da dolivam ulje na vatru. To su teške izjave. Mene one brinu. Ne mislim da je u pitanju kampanja. Ne mislim da je u pitanju dobijanje glasova. Mislim da je u pitanju nešto drugo i to je ono što me brini i što me plaši. Ali ni jednu ružnu reć neću reći ni o njima ni o bilo kome drugom, niti ću da ih vređam", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da su mir i stabilnost interes Srbije.

"Ono što mi molimo EU i sve duge činioce u svetu je da na objektivan, nezavistan i racionalna način ocenjuju postupke različitih lidera na Balkan i to je sve što tražimo. Molim ljude, molim političare u Prištini da razmišljaju na drugi način, da pokušaju da prevaziđu ono što su radili pre 20 godina i da razmišljju o onome šta sledi za 20 godina", kazao je Vučić.

Vučić je izjavio je i da svaki ekonomski prosperitet zavisi od regionalnog mira i stabilnosti i da je za Srbiju najvažniji cilj da se očuva mir i stabilnost, kao i da će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom.

On je rekao da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom i da pomognemo očuvanje stabilnosti sa BIH, kao i očuvanju dobrih i prijateljskih odnosa između srpskog i bošnjačkog naroda.

Vučić je kazao da su neki od zadataka Srbije nastavak evropskog puta, unutrašnji dijalog o Ustavnim promenama i pitanju KiM.

Prema njegovim rečma, pitanje Kosova ne sme biti "prožeto mitskim pristupom", niti se može rešavati po principu "lako ćemo da se odreknemo svega što nam pripada".

Vučić je rekao da EU za Srbiju predstavlja najznačajnije tržište i dodao da najviše investitora dolazi iz zemalja EU.

"67 odsto izvoza svih naših roba ide na tržište EU", kazao je Vučić.

On je rekao da je tokom sastanka ponovo otvorio temu o stvaranju jedinstvene ekonomske zone u regionu.

(Beta, 06.08.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »