Ditman: Nemačka želi uspeh Berlinskog procesa zbog napretka regiona

Beta 08.06.2017

Nemački  ambasador u Srbiji Aksel Ditman danas je izjavio da Nemačka želi da Berlinski proces bude apsolutno uspešan jer je regionalna saradnja važna za napredak zemalja i njihov brži put ka EU.

"Regionalna saradnja je apsolutno presudna za nas, i Berlinski proces je takođe presudan", kazao je Ditman novinarima u Vladi Srbije posle potpisivanja ugovora o kreditma Nemačke razvojne banke (KfW) za projekte vodosnabdevanja u Srbiji.

On je istakao načaj ulaganja u razvoj regionalne infranstrukture.

"Mi želimo da Berlinski proces bude apsolutno uspešan i stoga je moj ministar spoljnih poslova (Zigmar) Gabrijel napravio niz predloga da učini Berlinski proces još efikasnijim", kazao je Ditman i dodao da je cilj tog plana bolji pristup fondovima, kao i dalji rad na unapređenju dualnog obrazovanja.

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel predstavio je početkom juna novi plan za Zapadni Balkan - agendu "Berlin plus" kao dodatni podsticaj Berlinskom procesu sa ciljem da se od regiona napravi atraktivan ekonomski prostor a lokalnom stanovništvu donese vidljivi boljitak.

Ditman je rekao da se radi o konkretnim predlozima koji će biti razmatrani na samitu u Trstu u julu sa ciljem da taj skup bude uspešan i da se otvori mogužnost za značajna sredstava za napredak regiona.

"Ono što je vrlo važno je da se na ovom samitu podstakne regionalna saradnja koja će pomoći regionu na putu ka EU, koja će ga učiniti spremnijim, i koja će pomoći zemljama pojedinačno na njihovom putu ka EU", kazao je Ditman.Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović je novinarima u Vladi Srbije kazala da "Berlin plus" ne znači kompenzaciju za usporavanje pristupanja Srbije EU.

Ona je ocenila da je svaki dodatni fond za investicije Srbiji dobrodošao.

"Ceo region vapi za investicijama, svaki fond i svaki put i svaki način da dođemo do investicija i da ih implementiramo je za nas značajan i dobrodošao. To nikako ne znači da je to bilo kakva vrsta kompenzacije za sporiji ulazak Srbije u EU", kazala je Mihajlović.

Po njenim rečima, ceo region treba da bude u EU, a Srbija ima jasan put kako da to postigne jer je to, pre svega, u njenom interesu, i zato želi da iskoristi sve mogućnosti.

"Naš premijer je jedan od premijera koji je inicirao ulaganje i investiranje i zajednički okvir za ceo region Zapadnog Balkana", kazala je Mihajlović.

Ona je dodala da očekuje da Srbija na samitu za Zapadni Balkan u Trstu 12. jula potpiše ugovor o transportnoj zajednici, kao i ugovor za prugu Niš- Dimitrovgrad i za konekciju gasovoda Niš-Dimitrovgrad.

"Za Srbiju je veoma važno da se transportno, energetski i na svaki drugi način poveže sa regionom, kako bi ujednačeni mogli da budemo deo EU", istakla je Mihajlović.

(Beta, 06.08.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »