Kostreš: Humanitarni centar u Nišu je ruski obaveštajni punkt i mora biti zatvoren

Beta 17.06.2017

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš ocenio je danas da je Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu "obaveštajni punkt" Rusije i da to može da nanese štetu geopolitičkom položaju Srbije, te da država mora da načini prve korake ka njegovom zatvaranju."Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji snažno podvlači neusklađenost spoljne politike Srbije sa EU u pogledu odnosa prema Rusiji. Zato država mora jasno zatražiti pune informacije o aktivnostima ruskog centra u Nišu, i njegovo što hitnije zatvaranje. Srbija ne sme biti gubernija Rusije, niti rupa na persijskom tepihu Evrope, nego buduća članica EU", naveo je Kostreš u saopštenju.

On je ocenio da "lutanje i politika sedenja na dve stolice" mogu ugroziti put evropskih integracija Srbije, i dodao da dobri odnosi sa zemljama Zapada moraju biti prioritet u spoljnoj politici.

"Bez jasne spoljnopolitičke orijentacije i usklađivanja politike prema Ruskoj Federaciji sa zemljama Evropke unije, Srbija će sve više postajati talac nedemokratskih procesa i zemlja u kojoj će dominirati politička platforma suprotna modernizmu", kazao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, poslednji događaji u Crnoj Gori i Makedoniji jasno ukazuju na negativno delovanje ruskih obaveštajnih struktura u regionu.

(Beta, 17.06.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Vojvodina, najnovije vesti »