LSV: Evropski parlament naglasio važnost autonomije Vojvodine

Beta 17.06.2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) je danas kao "posebnu važnu" ocenila to što je Evropski parlament ove nedelje u svojoj Rezoluciji o Srbiji "jasno poručio" domaćim vlastima da se autonomija Vojvodine ne treba smanjivati.

"Posebno je bitno što je Evropski parlament ponovo snažno naglasio multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni karakter Vojvodine, visok stepen zaštite prava manjine u pokrajini i jasno poručio vlastima Srbije da se autonomija Vojvodine nikako ne treba smanjivati", naveo je u saopštenju funkcioner LSV Aleksandar Marton.

On je kao posebno važan deo rezolucije istakao onaj koji se odnosi na ljudska i manjinska prava.

"Evropski parlament zahteva od Srbije čvrste garancije za sprovođenje pravnog okvira za zaštitu manjina, posebno kad je reč o obrazovanju, upotrebi jezika, pristupu medijima i verskim obredima na jeziku manjina, te za odgovarajuću političku zastupljenost nacionalnih manjina na lokalnom, regionalnom i nacionalnoj nivou. Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina je pozitivna stvar, ali je potrebno da Fond za nacionalne manjine što pre postane potpuno operativan", naveo je Marton.

Dodao je da LSV očekuje da će najnovija Rezolucija o Srbiji dati podstrek vlastima, ali i svim političkim akterima, da procesu pridruživanja EU priđu s većim entuzijazmom i da počnu da primenjuju u praksi sve što je propisano raznim akcionim planovima, strategijama i drugim dokumentima.

(Beta, 17.06.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Vojvodina, najnovije vesti »