Članovi Vlade položili zakletvu, prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Beta 29.06.2017

Članovi Vlade večeras su u Skupštini Srbije položili zakletvu, čime je počeo da teče njihov mandat.

Premijerka Ana Brnabić i ministri su pročitali tekst zakletve koji glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Polaganju zakletve prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandra Vučić, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnih beograda Siniša Mali, predstavnici pravosudnih organa, Vojske Srbije, bezbednosnih službi, verskih zajednica i diplomatskog kora.

Posle polaganja zakletve, hor je izveo himnu Srbije "Bože pravde", a ispred Skupštine Srbije postrojena je počasna grada Vojske Srbije.

Vlada Srbije nadležna je da utvrđuje i vodi politiku, izvršava zakone i druge opšte akte parlamenta, donosi uredbe i druge akte, predlaže parlamentu zakone i druga akta, usmerava i usklađuje rad organa državne uprave i nadzire njihov rad.

Ustavom Srbije utvrđeno je da član vlade ne može da bude poslanik u republičkom parlamentu, skupštini autonomne pokrajine i odbornik u lokalnoj skupštini, niti član izvršnih organa na drugim nivoima vlasti.

(Beta, 06.29.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »