Vučić: U SAD razgovori o odnosima Beograd-Priština i Srbija-Rusija

Beta 16.07.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će na sastanku sa zvaničnicima SAD u Vašingtonu razgovarati o odnosu Beograda i Prištine, i o odnosima Srbije s Rusijom."Iz najava vidim da će ih zanimati odnos Beograda prema Prištini, i odnos prema Rusiji. Mi ćemo govoriti o našim stavovima i pokušati da dobijemo podršku za politiku ozbiljnosti, odgovornosti i rešavanje problema na Zapadnom Balkanu", rekao je Vučić uoči sastanka u Vašingtonu gde je stigao danas, prenose beogradski mediji.

On je kazao da će biti reči i o paljenju Ambasade SAD u Beogradu 2008. i o slučaju državčjana SAD braće Bitići iz 1999. u Petrovom selu.

Vučić je naveo da danas ima važne sastanke sa komandantima Nacionalne garde SAD i Nacionalne garde Ohaja o zajedničkim aktivnostima, o vojnoj neutralnosti Srbije i saradnji srpskih i američkih oružanih snaga, kao i o zajedničkom učešću u međunarodnim misijama pod zastvom UN.

Kako je naveo, razgovaraće i o tome kako Srbija može da doprinese nastavku borbe protiv terorizma.

"Do sada smo pomagali i u municiji i određenim količinama oružja i oruđa, i verujem da to možemo da činimo i u buduće", dodao je predsednik.

Napomenuo je da će se u Vašingtonu sastati i sa američkim privrednicima koji već posluju u Srbiji ili to planiraju.

Kao najvažniji istakao je svoj planirani sastanak s potpredsednikom SAD Majkom Pensom.

Vučić je ponovio da je Srbija vojno neutralna i da će svoj stav i potvrditi.

"Nije pitanje težine pritiska s kojim neko mora da se nosi, već da li postoji čvrsta ili jasna politika. Srbija ima jasnu politiku vojne neutralnosti, nemamo apsiracije da ulazimo u bilo koji vojni savez. Želimo dobru saradnju sa Amerikancima, Rusima i NATO i bilo kojim drugima, ali bez ulaženja u bilo koje saveze", rekao je Vučić.

On je kazao i da mu je žao zbog izjave američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa da je akcija "Oluja" bila "veličanstven poduhvat" i istakao da nema šta da se pohvali pošto je u "Oluji" ubijeno više od 2.000 običnih ljudi, starih i dece.

(Beta, 07.16.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »