Tadić: SNS iznela laž da sam tražio objavljivanje ugovora sa Fiatom

Beta 21.07.2017

Lider Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić demantovao je danas navode Srpske napredne stranke (SNS) da je tražio objavljivanje ugovora sa Fijatom.

"Mene nazivate lažovom, dok iznosite notorne laži. Dakle, nisam tražio da se objavi ugovor sa Fijatom, već da se započnu pregovori o objavljivanju ugovora, kako bi javnost bila upućena u detalje tog ugovora i kako bi se konačno prekinulo sa spekulacijama, kojima sve vreme manipulišete", naveo je Tadić u saopštenju.

On je dodao da je jasno rekao da su se tehnološke, ekonomske i političke okolnosti promenile u poslednjih pet godina i da "ova Vlada ima mogućnost da pokrene pregovore sa Fijatom o objavljivanju ugovora".

"Bio sam vrlo precizan kada sam rekao da bismo mi danas u ovakvim okolnostima te pregovore pokrenuli, ali da je to sada odgovornost ove Vlade", naveo je Tadić.

On je kazao da "ova vlast nije ispunila obaveze predviđene ugovorom, poput izgradnje infrastrukture oko Kragujevca za lakši transport proizvoda".

"Zašto Vlada nije na vreme imenovala članove upravljačkih tela sa svoje strane, bez čega nije mogla da ima uticaj na procese u Fijatu, iako imamo određeni procenat akcija. Zašto Vlada nije pregovarala o novom modelu, bez koga je neodrživ opstanak automobilske proizvodnje", pitao je Tadić između ostalog.

"Umesto da odgovorite na pitanje zašto je vašom neaktivnošću i nesposobnošću ugrožen opstanak investicije koja učestvuje sa 10 odsto u izvozu i od koje zavisi životni standard građana, iznosite laž kako sam tražio objavljivanje ugovora. Tačno je da je

objavljivanje ugovora raskidajući uslov, ali je i tačno da sam tražio otvaranje pregovora o objavljivanju i da takva vrsta pregovora nije zabranjena postojećim ugovorom", naveo je on.

SNS je danas Tadića nazvala "neprevaziđenim lažovom" i optužila ga da nastavlja da obmanjuje građane Srbije.

"Iako odlično zna da Vlada Srbije ne može da objavi ugovor, zna da je objavljivanje ugovora njegov raskidni uslov, a njegova tajnost, sve ono što je Tadić dogovorio sa italijanskom stranom, obavezujući uslov za postojanje i provođenje ugovora u delo", navela je SNS.

Srbija od dolaska Fijata ima veću korist nego što je koštala ta investicija

Tadić je ranije danas kazao da Srbija ima veću korist od poslovanja Fijata u Srbiji nego što je koštala ta investicija jer je od 2.000 godine do dolaska te italijanske kompanije za održavanje kragujevačke fabrike Zastava automobili potrošila dve milijarde evra.

On je na konferenciji za novinare rekao da je pre nekoliko meseci razgovarao sa rukovodstvom te italijanske fabrike kada su rekli da ne planiraju da napuste Srbiju.

"Doveli smo Fijat u teškim okolnostima u predvečerje krize i time smo samo otvorili vrata za dolazak drugih kompanija iz sektora autoindustrije, jer se zna da zemlje koje imaju razvijenu tu privrednu granu brzo tehnološki rastu i ekonomski se razvijaju", rekao je Tadić koji je u vreme potpisivanja ugovora sa Fijatom bio predsednik Srbije.

Prema desetogodišnjem ugovoru potpisanim 2008. godine u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) Fijat ima udeo od 67 odsto, a Vada Srbije 33 odsto.

Tadić je rekao da jedno radno mesto u autoindustriji otvara još deset radnih mesta, a da je Fijat kompanija sa ogromnim potencijalom i osim što je zaposlila 2.500 radnika ima veliki udeo u rastu bruto domaćeg proizvoda.

"Fijat je uspešan poslovni projekat ali je problem što sadašnja vlada nije nastavila da razgovara sa rukovodstvom te kompanije o usavršavanju sadašnjeg i razvoju drugog modela jer jedan nije dovoljan", rekao je Tadić.

Sadašnja Vlada prema njegovim rečima nije čak ni izabrala predstavnike u rukovodeći tim te kompanije.

On je istakao da se "sadašnja Vlada Srbije i prethodna Aleksandra Vučića sastoje od nekompetentnih ljudi koji nisu ništa novo smislili već razvijaju nasleđene strategije razvoja koje čak nisu ni unapredili".

"Vučićeva vlada se hvali da je dovela investitore a u stvari su to investitori koje je je dovela vlada Mirka Cvetkovića a među kojima je i američka kompanija NCR i koji sada samo reinvestiraju", rekao je Tadić.

On je istakao da poslednje dve vlade čak recikliraju i greške prethodne i naveo primer da je jednom prilikom napravio jezičku grešku i rekao da je vlada prosrpska umesto srpska.

"Napravio sam jezičku grešku a to je nedavno ponovila i premijerka Ana Brnabić", rekao je Tadić.

(Beta, 07.21.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »