Udruženje traži tužbu Srbije protiv Kfora i UNMIK-a jer 1999. nisu zaštitili žeteoce

Beta 23.07.2017

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji najavilo je danas da će od države Srbije tražiti da međunarodnim pravosudnim organima podnese tužbu protiv Kfora i UMNIK-a jer nisu zaštitili 14 žetelaca srpske nacionalnosti koji su ubijeni 1999. godine u selu Staro Gracko, kod Lipljana.

Povodom 18. godišnjice tog ubistva i odluke Specijalnog tužilaštva u Prištini iz maja ove godine da obustavi istragu, advokat tog udruženja Dragan Palibrk je novinarima u Beogradu rekao da će Udruženje tražiti da se podnese tužba za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete.

Najavio je da će Udruženje od Srbije tražiti i formiranje posebnog pravnog tima koji će pomagati svedocima i oštećenima u postupcima koji će se voditi pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu.

On je rekao da su UN 10. juna 1999. godine formalno preuzele vlast na Kosovu, ali "do danas, posle 18 godina, ne samo što niko nije procesuiran, već ni Srbija, kao država, nije podnela nikakvu tužbu" zbog ubistva 14 žetelaca srpske nacionalnosti 23. jula te gdine, kazao je on.

Potpredsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Dragan Piljević zatražio je od države donošenje zakona o statusu porodica kidnapovanih i ubijenih civila na Kosovu i Metohiji.

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je rekao da Srbija neće odustati od gonjenja ratnih zločinaca i da će država "najozbiljnije razmotriti" predloge Udruženja.

Đurić je kazao da ne prihvata "sramno nečinjenje predstavnika Međunarodnih pravosudnih institucija" koji posle 18 godina od zločina ne nude Srbiji "ništa osim zatvaranja postupaka i zaturanja dokaza".

Novoizabranom zaštitniku građana Zoranu Pašaliću Đurić je zahvalio što je prisustvovao obeležavanju 18 godina od ubistva žetelaca, i najavio razgovor s njim o stanju ljudskih prava na Kosovu.

(Beta, 07.23.2017)

Povezane vesti »

Ubice su požnjele život

Ubice su požnjele život

Politika 23.07.2017
Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »