Otvorena prva robna kuća Ikea u Srbiji (VIDEO)

Beta 10.08.2017

Najpoznatiji švedski proizvođač nameštaja i opreme za domaćinstvo, Ikea, otvorio je danas prvu robnu kuću u Srbiji, što je 400. prodajni objekat te kompanije u svetu.

Otvaranju robne kuće prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je sa predstavnicima Ikee simbolično zasadio belu brezu, simbol snage mladosti i prosperiteta, što je uobičajeno prilikom otvaranja objekata te kompanije.

Prethodno je Vučić obišao robnu kuću zajedno sa ministrima spoljnih oslova i trgovine Ivicom Dačićem i Rasimom Ljajićem. Sa predstavnicima Ikee robnu kuću su obišli i gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Robna kuća Ikee za kupce će danas biti otvorena od 10 sati, a uprava očekuje da će prvog dana biti oko 20.000 posetilaca.

Ikea je u Srbiji prisutna posle 26 godina, kada je zatvorila svoju prodavnicu u Beogradu.

U robnu kuću u Bubanj Potoku, Ikea je uložila 70 miliona evra, zaposlila 416 ljudi, a potrošačima je ponuđena standardna paleta od oko 9.500 proizvoda.Robna kuća se prostire na 35.000 kvadrata, a kupcima je na raspolaganju više od 1.400 parking mesta, restoran sa 500 mesta, igraonica za decu, prodavnica švedske hrane, kao i mesto za punjenje električnih automobila.

Robna kuća biće otvorena svakog dana od 10 do 21 časa, dok će restoran raditi od 9.30 do 20 časova, a Beograđanima će biti na raspolaganju i nova gradska autobuska linija broj 70, koja će ih prevoziti do objekta.

Ikea je štampala i prvi katalog na srpskom jeziku u više od milion primeraka, od kojih će najveći broj biti distribuiran domaćinstvima u poluprečniku od 60 kilometara od robne kuće.

Na nešto više od 300 strana predstavljen je veći deo ponude, uz prezentaciju i predloge za opremanje svih delova stana, kao i navođenje maloprodajnih cena, a kupcima je već dostupan i on lajn katalog.

Izgradnja robne kuće u Srbiji, koja štedi energiju i druge prirodne resurse, počela je u aprilu prošle godine.

Iz uprave Ikee ranije su naveli da se radi i na kupovini zemljišta između benzinske pumpe "Zmaj" i aerodroma "Nikola Tesla" gde bi bila otvorena nova robna kuća u Beogradu, a švedska kompanija je kupila i zemljište u Nišu za gradnju još jednog objekta.

Srbija je 49. zemlja u kojoj Ikea, koja upošljava blizu 180.000 ljudi širom sveta, počinje da radi.

Ikea je prošle godine imala 783 miliona poseta u robnim kućama i više od 2,5 milijardi poseta veb sajtu kompanije.Predsednik Srbije izjavio je danas da će se uskoro povećati broj domaćih kompanija koji će postati dobavljači za švedskog proizvođača nameštaja i pokućstva za domaćinstva Ikea.

"Još ništa ne smem da otkrivam, ali očekujem da će to biti još više i mnogo bolje u kratkom vremenskom periodu. Za šest meseci ćemo da razgovaramo i videćete da građani Srbije mogu da proizvode mnogo više za Ikeu na globalnom nivou nego što je to bio slučaj do danas", kazao je Vučić uoči otvaranja prve robne kuće Ikea u Srbije.

On je podseto da su oklagija i daska za sečenje mesa za sada jedni proizvodi iz Srbije koji se nalaze u Ikei, što, kako je naveo, govori koliko smo sami krivi što u prošlosti nismo bili uspešnij.

Vučić je istakao da "dolazak Ikee znači da je Srbija sada na mapi 49 pristojnih i uređenih zemalja, posle 25 godina pokušaja".

"To je put promene, pobede, konkurencije i tržišnog duha koji smo želeli da razvijamo od 90-ih godina", rekao je predsednik Srbije.

(Beta, 08.10.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »