Vučić: Nema razloga za paniku i brigu kada je reč o Makedoniji

Beta 22.08.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da nema razloga za paniku kada je reč o odnosima Srbije i Makedonije posle povlačenja osoblja ambasade Srbije iz Skoplja, jer niko ne želi nikakve sukobe.

"Nema razloga za paniku niti preveliku brigu. Niko ne želi nikakve sukobe. Mi moramo da čuvamo našu državu, obraz Srbije. Druga činjenica je da su Srbi i Makedonci dva bliska naroda", rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da će se od septembra svi službenici ambasade vratiti u Skoplje.

Vučić je rekao da je povlačenje ambasadora bio način da Srbija kaže: "Znamo šta sve činite, molimo vas nemojte, želimo vama (Makedoniji) sve najbolje iako ste priznali Kosovo i ako ćete da glasate za prijem Kosova u Unesko".

On je kazao da su Srbi i Makedonci dva prijateljska naroda, ali je napomenuo da odnos državnih zvaničnika teško da može da bude na najvišem nivou.

Vučić je rekao da odnosi dve države mogu biti pristojni i napomenuo da će sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim razgovarati jer kako je dodao, to je njihov posao, a ocenio je i da su ekonomska pitanja ono što je najvažnije.

Govoreći o spekulacijama oko toga zašto je pripadnik BIA Goran Živaljević bio u Sobranju tokom protesta u Skoplju Vučić je rekao da je Živaljević nadležnima u Makedoniji rekao da će biti tamo.

Po njegovim rečima Srbija je ipak na zahtev Makedonaca povukla Živaljevića, ali kampanja je nastavljena.

Vučić je ocenio i da se pokušava stvoriti "politička situacija u koju Srbija treba da bude uvučena", a da on to neće da dozvoli.

(Beta, 22.08.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »