Izbori u Beogradu: DS – test za opoziciju, Dveri pozivaju na bojkot

Beta 25.09.2017

Šef izbornog štaba Demokratske stranke (DS) za izbore u Beogradu Balša Božović pozvao je danas predstavnike "građanske i proevropske opozicije" da što pre razgovaraju o nastupu na predstojećim izborima u Beogradu koji će, po pojedinim medijima, biti već u decembru.

Božović je u Skupštini Srbije rekao novinarima da je DS spremna za razgovore "koliko još danas", kao i za izbore.

Božović je međutim naveo da je najavljivanje datuma izbora  "preko tabloidnih medija demonstracija moći SNS".

On smatra da izbori neće biti fer i slobodni, ali će se DS "boriti za građane i očuvanje institucija".

"Kad god budu bili izbori, biće kratki, biće malo vremena za kampanju, ali mi se ne žalimo, mi ćemo se boriti za građane, ovo je test za nas, ne za njih, test za opoziciju da li će se pokazati odgovorno, da li će se ujediti i zaustaviti ovaj režim", rekao je Božović.

Termin za redovne izbore za gradsku vlast Beograda je april iduće godine.

Dveri za bojkot beogradskih izbora

Predsednik Dveri Boško Obradović je danas pozvao opoziciju da bojkotuje predstojeće izbore u Beogradu, ukoliko ne budu obezbeđeni uslovi da oni budu fer i pošteni.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da pre svega treba utvrditi dve stvari: da li uopšte treba ići na "unapred nameštene i pokradene" izbore, ili treba nastupiti jedinstveno da u borbi za fer i poštene izbore, pre svega za slobodu medija koja je, kak je istakao, preduslov slobodnih izbora.

"To je tema broj jedan: da li ćemo pristati da se održe beogradski izbori u medijskom mraku i na nepošten i nefer način, računajući i ovu najavu da će se izborna lista nazvati po predsedniku države. Jasno je šta je ideja Srpske napredne stranke (SNS): da iznova otme i pokrade još jedne izbore u Srbiji", ocenio je Obradović.

On je naveo da na takve izbore SNS na čelu sa Aleksandrom Vučićem i "svojim satelitima" treba da izađe sama i pokaže da vlada Srbijom sa manje od 25 posto podrške građana Srbije.

Šef Dveri je međutim rekao i da se "diktatorska vlast ne ruši na izborim već na ulici".

"Pa, gospodo u opoziciji, ako smo opozicija, 'ajmo da rušimo ovu vlast i da se izborimo za fer i poštene izbore i da oslobodimo medije. Idemo ispred Pinka i RTS-a, moramo da otmemo slobodu u Srbiji. Ako neko misli da će vlast Aleksandra Vučića pasti tako što ćemo mi izdavati saopštenja i tvitovati, pa verujte od toga nema ništa" - rekao je Obradović.

Poruka Jankovićevog PSG građanima Beograda pred izbore: 'Moguće je!'

Pokret slobodnih građana saopštio je danas, povodom najave prevremenih izbora za gradsku vlast Beograda, u decembru, da je ključno da se spreči izborna krađa, i da nijedan glas ne bude izgubljen, a da je stvar "izborne tehnike" kako će se ići na izbore.

"Građanima poručujemo: 'Moguće je!'. Imaju za koga da glasaju, a mi se obavezujemo da ćemo obezbediti normalan život za sve, bez straha, laži i nasilja", navodi se u saopštenju tog pokreta, dostavljenom agenciji Beta.

"Ostaje da obezbedimo kakav-takav pristup medijima, jer ovim tempom uništavanja svega, kada Vučić kao najavljeni nosilac liste za Beograd izgubi, to neće imati ko da objavi. Što se tiče finansiranja izborne kampanje, ne brinite: Nemamo 'tetku u Kanadi', ali osvrnite se oko sebe, pogledajte u svoj frižider i džep i čujte uvrede zdravog razuma o 'istorijskim uspesima'. Naša kampanja teče svakog dana, to je stvarnost ponižavajućeg života u Srbiji kojoj kao alternativu nudimo pristojan život dostojan čoveka", poručio je Pokret slobodnih građana.

"Kako će se ići na izbore, stvar je izborne tehnike. Ključno je da ni jedan glas ne bude izgubljen, da se spreči masovna izborna krađa i da na vlast dođu kvalitetni ljudi, da ne bude 'džaba smo krečili' " - piše se u saopštenju pokreta Saše Jankovića.

Jeremić: Prvo dogovor oko izbornih uslova

Mogućnost prevremenih izbora u Beogradu potvđuje tezu da izvršna vlast želi da drži građane u konstantnom vanrednom stanju, neizvesnosti i neprekidnoj izbornoj kampanji, umesto da podiže životni standard i kvalitet života Beograđana, ocenjeno je danas u timu Vuka Jeremića.

"Iako se nisu stekli zakonski uslovi, vlast pokazuje nameru da organizuje prevremene i vanredne, umesto redovnih izbora u Beogradu, bez ikakvog zakonskog osnova ili političke potrebe. To svedoči o strahu od padajućeg rejtinga, nemogućnosti da nađu jednog jedinog dobrog kandidata za gradonačelnika, kao i nedostatka ozbiljnih rezultata u Beogradu", navedeno je u izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

U timu Jeremića ocenjuju da opozicija mora odgovoriti jedinstveno na taj potez vlasti, a prvi korak treba da bude usaglašena lista izbornih uslova koja će biti prezentovana vlasti i javnosti.

"Ukoliko opozicija mudro iskoristi ovaj iznuđen i protivzakonit potez režima, to može biti početak pada jedne nenarodne i nedemokratske vlasti, kao i početak obnove Beograda kao ključnog ekonomskog i obrazovnog centra u regionu", navodi se u saopštenju.

Živković:Vučić je u Beogradu slab jer su Beograđani rešili da ga smene

Poslanik u Skupštini Srbije i predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas da je predsednik vladajuće SNS Aleksandar Vučić u Beogradu "slab ne zato što je opozicija jaka", već zato što su "Beograđani rešili da ga smene".

"On ima problem: Nema koga da stavi na čelo liste, pokušaće da se Beograđanima nametne neki novi (Siniša) Mali ili (Goran) Vesić koji ne bi dobio izbore ni za mesnu zajednicu, a ne za nešto drugo. E to mora da bude sprečeno naša obaveza kao opozicije je da ostvarimo želju građana Beograda", rekao je Živković novinarima u Skupštini.

Živković je rekao da bojkot izbora nije rešenje jer nikada cela opozicija ne bojkotuje, a ima i onih koji su "navodna opozicija", i već dve godine "cupkaju u predvorju kabineta Aleksandra Vučića".

"Ako bojkotujemo, napraviće 10-15 udruženja građana koje će učestvovati, a niko iz sveta neće da vuče uši zato što je 5-6 stranaka bojkotovalo izbore", rekao je on i dodao da su izbori bojkotovani i 1997. godine i da se nije ništa desilo tadašnjoj vlasti.

Nova stranka je otvorena je i za koalicije i očekuju od opozicije da se izjasni, rekao je Živković.

Ocenio je da je njegova partija spremna za izbore u Beogradu, predložila je da Vesna Rakić-Vodinelić bude  kandidatkinja za gradonačelnicu, a narednih dana će predložiti kandidate i za neka druga mesta u upravi grada.

Nova stranka obučava kontrolore za izbore, a Živković je rekao da će on biti kontrolor na biračkom mestu za koje se proceni da je "najopasnije i najnezaštićenije od potencijalne izborne krađe" za koju su "pripreme očigledne".

DJB spreman da ide samostalno, ali spreman i na razgovore

Poslanik pokreta Dosta je bilo Dušan Pavlović izjavio je danas da je taj pokret spreman da izađe samostalno na prevremene izbore za gradsku vlast Beograda, nagoveštene za decembar, ali spreman je i na razgovore s drugim opozicionim strankama i organizacijama.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je strah vladajuće većine razlog zbog kojeg se izbori najavljuju za decembar, nekoliko meseci pre redovnog roka.

Pavlović je kazao da je DJB "potpuno spreman" da izađe i samostalno na te izbora, ima program od 20 tačaka, ali "ne beži" ni od razgovora s "kredibilnim organizacijama" i strankama koje imaju program za Beograd.

O predlogu lidera Dveri Boška Obradovića da se ti izbori bojkotuju, Pavlović je kazao da bi o tome moglo da se razgovara, ako bi cela opozicija na to pristala, u šta on sumnja.

"Moglo bi da se razgovara o tome, ali sumnjam da veliki deo opozicije uopšte ima nameru da se bavi time", rekao je Pavlović i ocenio da bojkot ne bi bio izvodljiv.

SNS: Šansa za marginalne stranke da prave astronomske račune

Srpska napredna stranka (SNS) je danas povodom izjave šefa izbornog štaba Demokratske stranke Balše Božovića da će se na beogradskim izborima "boriti za građane i očuvanje institucija, navela da je SNS pokazala "iskrenu brigu o građanima".

"Najveća ironija današnje izjave je da je Božović spreman nekoga da 'brani'. Pitanje koje se nameće je da li misli da brani građane pljačkaškim privatizacijama, otpuštanjem preko pola miliona radnika ili otimanjem od trudnica, porodilja i socijalno ugroženih građana. Da li Božović i DS pod borbom za građane podrazumevaju i dug koji su ostavili Beograđanima od 1,2 milijarde evra", pita SNS.

Božović je danas rekao da su predstojeći izbori za Skupštinu Beograda test za opoziciju "da li će se pokazati odgovorno, da li će se ujediniti i zaustaviti režim".

SNS je ocenila u odgovoru da su za opoziciju predstojeći izbori "nova šansa za marginalizovane stranke da prave astronomske račune za mobilne telefone, marketinške usluge, za projekte od kojih samo pojedinci imaju korist i još jedna prilika za pljačkanje i zaduživanje gradskih preduzeća".

Termin za redovne izbore za gradsku vlast Beograda je april iduće godine, a mediji su objavili da je na sastanku SNS u hali "Pinki" dogovoreno da gradski izbori budu već početkom decembra.

(Beta, 09.25.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »