Japanska kompanija Jazaki otvorila fabriku u Šapcu (VIDEO)

Beta 26.09.2017

Japanska kompanija Jazaki (Yazaki) otvorila je danas fabriku u industrijskoj zoni u Šapcu gde će proizvoditi kablovske setove za kamione Dajmler (Daimler).

Fabrika u Šapcu, čija je izgradnja počela prošle godine, prostire se na oko 30.000 kvadratnih metara i u njoj sada radi oko 500 radnika.

Kompanija Jazaki se obavezala na ulaganje u Srbiji od oko 25 miliona evra i ukupno zapošljavanje 1.700 radnika u narednom periodu.

Planirani godišnji izvoz kompanije je oko 120 miliona evra.

Otvaranju fabrike prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da Jazaki ne bi došao u Srbiju da toj kompaniji nisu bili ponuđeni najbolji mogući uslovi.

On je naveo da je Jazaki za investiciju u Srbiji dobio podsticaj od države od 10,1 miliona evra i da se nada da će japanski investitor otvoriti još fabrika u Srbiji.

"Veliki i važan dan ne samo za Šabac i Mačvu, već i za Srbiju. Od početka sam bio u procesu razgovara i pokušaja da zamolim Jazaki da investira u Srbiji. U konkurenciji još dve zemlje pobedili smo jer imamo najbolje radnike", rekao je Vučić.

Dodao je da ne bilo ni te ni drugih investicija i Srbiji da nije urađena konsolidacija javnih finansija i da "umesto bankrota nije obezbeđen suficit u budžetu".

"Lokalna samouprava će osetiti veliku korist od dolaska Jazakija, ali i radnici", rekao je Jazaki.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je kazao da lokalna samouprava nastoji da investitorima pruži najbolje uslove za rad i da istraživanja NALED-a pokazuju da se u Šapcu najbrže dobija dozvola za izgradnju fabrike.

Kompanija Jazaki je osnovana 1929. godine, posluje u 45 zemalja, zapošljava oko 290.000 radnika i bavi se proizvodnjom i distribucijom električnih sistema, elektronskih instrumenata za auto industriju i sarađuje sa najpoznatijim proizvođačima motornih vozila.

(Beta, 09.26.2017)

Povezane vesti »

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »