Slovenački ambasador: Srbi kupuju u Sloveniji banke, hotele i aerodrome

Beta 27.09.2017

Ambasador Slovenije u Srbiji Vladimir Gasparič izjavio je danas u Nišu da postoji interesovanje slovenačkih investitora za dolazak u Srbiju, ali da je još veće interesovanje investitora iz Srbije za Sloveniju.

"Vaši investitori imaju dosta ozbiljne i interesantne planove za Sloveniju. Kupuju se banke, hoteli i aerodromi", rekao je Gasparič na otvaranju ekspoziture NLB banke u Nišu.

Gasparič je podsetio da će kompanija "Delta" danas otvariti hotel u Ljubljani, a da u Sloveniji "puno radi" i spski biznismen Miodrag Kostić.

On je kazao da raste broj slovenačkih turista u Srbiji i da su srpski turisti postali najbrojniji u slovenačkim banjama.

"Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Slovenije iznosi oko 1,2 milijarde evra i godišnje se povećava od 10 do 15 odsto", rekao je Gasparič.

Prema njegovim rečima, investicije 800 slovenačkih preduzeća u  Srbiji iznose oko 1,2 milijarde evra i po tome je Srbija za Sloveniju na drugom mestu, odmah iza Evropske unije.

"U Sloveniji uglavnom sada rade male firme i one dolaze u Srbiju, ali ima i velikih kompanija koje ovde rade, poput Gorenja, Triglava i NLB banke", izjavio je Gasparič.

Predsednik Upravnog odbora "NLB Grupe" Blaž Brodnjak rekao je danas u Nišu da je ta grupacija do sada u Srbiji otvorila 31 ekspozituru.

"Srbija nam je najznačajnije tržište pored Slovenije. Vidimo potencijal za rast i dokapitalizovali smo našu banku u Srbiji sa 10 miliona evra", rekao je Brodnjak.

Predsednik Izvršnog odbora NLB banke u Beogradu Branko Greganović je kazao da je u čast otvaranja nove ekspoziture u Nišu ta banka donirala gradu 350.000 dinara, a taj novac dobiće 70 porodica lošijeg materijalnog stanja.

Povodom otvaranja novog prostora NLB banka poklonila je nameštaj i informatičku opremu Školi za osnovno i srednje obrazovanje 14. oktobar" i Osnovnoj školi "Sveti Sava", a opremu je dobilo i Odeljenje dečije neurologije na Klinici za dečije interne bolesti.

(Beta, 09.27.2017)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »