Вучић: Не смемо заборавити жртве Другог светског рата, али се мора гледати у будућност

Бета 01.10.2017

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Спомен-парку Јајинци, где је одржана државна комеморација у знак сећања на стрељане у Другом светском рату, да се не смеју заборавити убијени Срби, Јевреји и Роми у Другом светском рату, и да се мора гледати у будућност.

"Нема много речи, нема шта да се каже и нема израза који може много да значи. Бол, насиље све су то Јајинци, највеће гробље нацистичких жртава у Србији", казао је Вучић.

Рекао је да се тога треба сећати сваког дана и да је најважнији задатак Србије инвестирати у живот, разумевање, мир и рад који тај мир обезбеђује.

"Данас се ми поносимо антифашистичком прошлошћу на којој Србија пише своју будућност слободне, независне и суверене земље која не жели ништа туђе, али неће дати оно што припада српској држави и народу", рекао је Вучић.

Он је казао да ће без обзира на притиске Србија истрајати на путу ка слободи и независности.

Председник Удружења логораша и заточеника "Јасеновац" Славко Милановић је рекао да се данас мора говорити о свим страхотама које су се десиле како се никада висе не би поновиле.

"Данас када је фашизам наша прошлост, морамо спречити свако оживљавање нацистичке идеологије и зато се морамо сећати сваке жртве фашизма", казао је Милановић и додао да су усташе у својим злоделима исли даље од свих нациста на свету јер су основали логоре за затварање деце.

Милановић је позвао Народну скупштину Србије да на дневни ред стави Декларацију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној држави Хрватској, коју је Удружење логораша заточеника Јасеновац поднело Скупштини са потписима подршке 54.756 грађана.

"Време је да највиши врх Србије да злочин почињен током Другог светског рата у НДХ назове правим именом геноцидом", казао је Милановић.

Венце на споменик страдалима у Јајинцима су поред Вучића, положили и градоначелник Београда Синиша Мали, председник опстине Вождовац Александар Савић, дипломатски представници и други.

Скупу су присуствовали премијерка Ана Брнабић и министри, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, представници Српске православне цркве, дипломатски и војно-дипломатски представници више од двадесет држава, представници Националног савета ромске националне мањине, Савеза јеврејских општина, Удружења логораша, СУБНОР-а Србије и велики број ратних ветерана.

У Јајинцима, на подручју садашњег великог меморијалног парка, нацисти су од 1941. до 1944. године убили више од 60.000 људи, Срба и Јевреја, припадника Народноослободилачког покрета, антифашиста и свих оних који се нису мирили са окупацијом земље и који су пружали активан отпор окупатору.

Жртве су окупатори доводили из концентрационих логора на Бањици и са Сајмишта.

Велики меморијални парк у Јајинцима у оквиру кога је споменик страдалима, отворен је 20. октобра 1964. године.

(Бета, 10.01.2017)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Друштво, најновије вести »