Brnabić najavila pismo Evropskoj komisiji

Beta 02.10.2017

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da predsednik Republike Aleksandar Vučić i Vlada Srbije pripremaju pismo za Evropsku komisiju u kojem će postaviti niz pitanja u vezi sa stavom komisije da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti.

Brnabić je posle konsultacija u predsedništvu Srbije novinarima kazala da će ona odneti pismo kada bude putovala u Brisel u ranije dogovorenu posetu, 10. i 11. oktobra.

Ana Brnabić je rekla da je Srbija iznenađena stavom EK i svim onim što je govorio portparol komisije.

Ona je dodala da će, kao osoba koja je snažno posvećena evropskim integracijama Srbije, najviše insistirati da dobije odgovor na pitanje zašto je slučaj Kosova drugačiji od slučaja Katalonije.

Dodala je da Srbija i njen narod zaslužuju ili izvinjenje, ili da EK kaže da za Srbiju ne važi međunarodno pravo.

"Ili da pričamo na drugi način - da pričamo da li ta nezavisnost Kosova stoji. U skladu sa svim onim što su rekli, ako je to njihov stav, onda hajde da pričamo o tome da se povlači proglašenje nezavisnosti Kosova. Mi se u svemu slažemo sa EK, hajde onda da se složimo da je to univerzalno pravo", rekla je Ana Brnabić.

Povodom navoda EK da slučaj španskog regiona Katalonije i Kosova i Metohije nisu uporedivi jer je Španija država članica EU, Ana Brnabić je kazala da prvo pitanje koje se nameće je "da li međunarodno pravo važi za EU i postoji neko drugo međunarodno pravo koje važi za sve ostale koji nisu članovi EU, ili valjda postoji jedno međunarono pravo, norme i standardi koji važe za sve države".

Ana Brnabić je, reagujući na objašnjenje EK da je u slučaju Kosova u pitanju specifičan kontekst, kazala da u "svakoj zemlji postoji specifičan kontekst i specifični razlozi".

"Drugi stav (EK) da kada je priznanje Kosova u pitanju, da je to specifičan kontekst, jer je priznanje nezavisnosti bila pozicija usvojena od strane različitih deklaracija i rezolucija UN i Međunarodne zajednice. Naše pitanje je - koja je jedna deklaracija ili jedna rezolucija UN na osnovu koje je neko smatrao da ima pravo da prizna jednostranu nezavisnost Kosova. Mi nismo svesni ni za jednu", kazala je ona.

Dodala je da Srbija kao zemlja snažno posvećena evropskim integracijama ima pravo da dobije odgovore na pitanja.

"EK i članice EU koje su priznale nezavisnost Kosova imaju pravo da kažu da za Srbiju ne važe ista pravila i da za Srbiju ne važe iste zakoni, norme i standardi, ali neka nam oni tako kažu. Ili neka nam kažu da su tada kada su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova u stvari pogrešili", rekla je Ana Branbić.

Ona je kazala da će pored Evropske komisije, pisma biti poslata svim državama koje nisu priznale takozvanu državu Kosovo "da bi im se zahvalili još jednom na tome" i da bi im se dalo na znanje koliko je važno što to nisu učinili i koliko su bili u pravu kada su branili međunarodno pravo i verovali u njega.

"I onima koji jesu priznali nezavisnost Kosova da im postavimo to pitanje, pa možda i oni imaju neke odgovore za nas i sve građane Srbije", kazala je Ana Brnabić.

Vučić je ranije danas pozvao premijerku Anu Brnabić na hitne konsultacije danas popodne posle saopštenja Evropske komisije u kojem se kaže da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti.

Sastanku su pored ostalih prisustvovali predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Portparol Evropske komisije Margaritis Skinjas izjavio je danas da Katalonija i Kosovo nisu slučajevi za poređenje.

Na konferenciji za novinare u Briselu, odgovarajući na pitanja o referendumu o nezavisnosti Katalonije, Skinjas je rekao da je Španija država članica Evropske unije.

"Kada je reč o priznanju Kosova, to je vrlo specifičan kontekst. To je stvar više... rezolucija UN i međunarodne zajednice. Veoma specifičan kontekst, sa specifičnim razlozima", rekao je Skinjas i dodao da za Evropsku komisiju Katalonija i Kosovo "nisu situacije za poređenje".

(Beta, 10.02.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »