Grčić: Remontovani hidroagergat na Đerdapu počinje da radi sledeće nedelje

Beta 04.10.2017

Remontovani hidroagretgat A1 na hidroelektrani Đerdap 1 biće pušten u rad sledeće nedelje, jer je ruska firma završila remont, izjavio je v.d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić.On je danas, na otvarnju sajmova energetike, zaštite životne sredine i visokih tehnologija na Beogradskom sajmu, rekao da je ruska firma prekinukla remont na hidroagregat A1 na Đerdapu iz "određenih razloga", i kao novac nije bio problem, ali nije iznosio detalje u vezi sa prekinutim radovima.

"Našom upornošću, da ne kažem dosađivanjem, uspeli smo da ubedimo ruske pratnere da se vrate i posle dve godine završe prekinuti remont", naveo je Grčić.

Dodao je da će uskoro započeti i gradnja novog termo bloka u Kostolcu.

Prema njegovim rečima, EPS nastavlja reorganizaciju, ulaganja u modernizaciju i proširenje proizvodnih kapaciteta, kao i u stabilnost transporta struje.

Grčić je istakao je da EPS "ima budućnost", što dokazuje i bolji plasman na listi najuspešnijih kompanija u jugoistočnoj Evropi, jer je sa 19. skočio na 7. mesto.

"EPS je najveća i najvažnija kompanija u Srbiji i jedan od stubova privrede", rekao je Grčić i dodao da u toj kompaniji egzistenciju obezbeđuje više od 30.000 radnika, ali i više desetina zaposlenih u kooperantskim firmama, ako i preduzećima koja su "nepravedno izdvojena iz EPS-a", a među njima je i najopremljenija firma na balkanu "Kolubara metal".

Državna sekretaraka u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović je otvarajući sajmove rekla da je to ministarstvo, pored uglja kao konvencionalnog izvora za proizvodnju električne energije, prepoznalo da je potrebno ulagati i u obnovljive izvore i energetsku efikasnost.

(Beta, 04.10.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »