Ministar za razvoj Srbije s projektantima Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu

Beta 11.10.2017

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović sastao se danas u Sudžou, u Kini, s generalnim direktorom projektantske kompanije "Arts" Feng Zengongom, koja će biti glavni glavni projektant Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu.

Popović je istakao da se za industrijski park u Beogradu mnogo može da nauči iz takvog parka u Sudžou, koji je projektovala kompanija "Arts" i koji je, po oceni stručnjaka, jedan od tri najbolja industrijska parka u svetu, saopštilo je Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Srbije.

U industrijskom parku u Sudžou posluje 25.000 kompanija, od kojih 6.000 razvija visoku tehnologiju. Tu proizvodne i istrazivačko-razvojne centre imaju i Samsung, Boš, Huavei, Simens, Tojota, Krup.

"To želimo da uradimo u Beogradu - da privučemo velike kineske i svetske kompanije da u našem industrijskom parku pokrenu svoju proizvodnju, i što je još važnije, da kod nas otvore svoje istrazivačke i razvojne centre", rekao je Popović koji očekuje transfer najsavremenijeg znanja i tehnologije iz sveta u Srbiju.

Popović očekuje da će izgradnjom takvog parka u Beogradu Srbija postati inovacioni i tehnološki lider u regionu Jugoistočne Evrope i centar "pametne industrije".

"Posebno ćemo se usredsrediti na razvoj visokih tehnologija, nanotehnologija, biotehnologija i primenu inovacija i IT-a u industriji, jer je to budućnost ekonomskog i tehnološkog razvoja sveta", rekao je Popović.

Industrijski park u Beogradu koji bi činile ekološke, energetski efikasne "zelene zgrade", trebalo bi da bude na 320 hektara, u Borči, da tu radi više od 1.000 visokotehnološih kompanija, sa više od 10.000 radnih mesta, "da naše mlade inženjere zadržimo u Srbiji i pokrenemo ubrzani tehnološki i ekonomski razvoj", rekao je Popović.

On je objasnio da projekat izgradnje industrijskog parka u Beogradu predviđa izgradnju .

Popović je u Sudžou posetio i logistički centar i bescarinsku zonu gde je vrednost godišnjeg prometa robe veća od 100 milijardi dolara.

(Beta, 10.11.2017)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »