Vučić: Novo oružje za VS nije pretnja nikome

Beta 20.10.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon svečanosti u Batajnici kojom je obeležena 73. godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, da nova tehnika, artiljerija i avioni koji su nabavljeni za Vojsku Srbije ne predstavljaju nikakvu pretnju bilo kome, već samo dokaz da Srbija ceni živote svojih građana i da će umeti da ih zaštiti. 

Nakon dvočasovnog prikaza osposobljenosti pripadnika Vojske Srbije i nove opreme nabavljene u prethodnom periodu, Vučić je rekao da su Srbi samo u proteklom veku dali više miliona života protiv sila zla i da je Beograd u 100 ratova razrušen do temelja više od 40 puta, zbog čega su ovde životi izuzetni dragoceni. 

On je dodao da Srbija želi da stvori jaku i stabilnu državu koja će svima biti snažan partner i koja će težiti istorijskom dogovoru sa Albancima, komšijskom životu s Bošnjacima, dobrim odnosima s Hrvatima i većoj povezanosti sa Crnogorcima. 

"Ne plašimo se da pregovaramo, ali neka niko ne pomisli da pregovaramo samo zato što se plašimo", rekao je Vučić i ocenio da je Vojska Srbije svaki dan jača i da će uskoro biti i mnogo bolje plaćena.

On je dodao da će imati pogrešnu računicu svako ko pomisli da nije tako i ko se nada da Srbija neće moći da odbrani živote svojih građana. 

"Niko neće moći da napadne Srbiju nekažnjeno. Odbranićemo otadžbinu i život svakog čoveka u Srbiji. Nemamo drugih namera. Previše smo mi života izgubili da ne bi cenili živote drugih", rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o periodu okupacije u Drugom svetskom ratu, Vučić je ukazao na izuzetnu surovost okupatora i podsetio na obrazloženje nemačkog generala Vilhelma Kajtela koji je na suđenju u Nirnbergu opravdavao masakre tvrdnjom da "tamo na istoku (Evrope) život i onako ništa ne vredi". 

"Ta nakaradna filozofija za nas više ne važi. Tog 20. oktobra 1944. godine smo se zauvek oslobodili i nama je život neprocenjivo dragocen, izuzetno vredan i bićemo dovoljno snažni da ga sačuvamo", rekao je Vučić i dodao da je glavni cilj da mir u Srbiji potraje toliko dugo da se rode i umru čitave generacije koje neće znati šta je rat. 

Vučić je zahvalio pripadnicima vojske zbog toga što su u protekle dve decenije "izdržali brojna poniženja" i što su umeli da sačekaju bolja vremena i za sebe i za vojsku koju toliko vole. 

On je zahvalio i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ministru odbrane Sergeju Šojguu na poklonu koji su uputili Srbiji, što cene život u Srbiji i ne misle da je on manje vredan. Takođe je zahvalio i evropskim prijateljima Srbije koji daju podršku njenom razvoju.

"Neka je večna slava oslobodiocima Beograda. Hvala borcima Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije, hvala Crvenoarmejcima koji su zajedno s našim borcima učestvovali u oslobođenju Beograda. Neka živi slobodna Srbija! Živela Vojska Srbije!", rekao je Vučić. 

Nakon svečanosti, Vučić je poklonio Šojguu paradni bodež na kojem su izgravirani evidencijski brojevi poklonjenih Migova, čime je i formalno okončana procedura primopredaje tih aviona. 

Centralna svečanost "Sloboda 2017", povodom 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, održana je danas na vojnom aerodromu Batajnica u prisustvu najvišeg državnog i vojnog vrha. 

Svečanosti su prisustvovali Vučić i Šojgu, premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednica parlamenta Maja Gojković, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh Irinej i drugi brojni predstavnici vojnog i državnog vrha. Svečanosti je prisustvovao i veliki broj građana. 

 

Pripadnici vojske prikazali su deo sposobnosti u borbi protiv terorista, zatim su izveli oslobađanje otetog vazduhoplova, borbeno traganje i spasavanje oborenog pilota, desant sa 30 padobranaca, upad u zaposednute objekte, medicinsku evakuaciju i druge aktivnosti. 

Takođe je izveden nalet većeg broj aviona Ratnog vazduhoplovstva Mig-29, Orao, Supergaleb, Lasta i An-26, kao i helikoptera Gazela, Mi-8 i 17. 

Na današnjoj svečanosti javnosti su prvi put prikazani Migovi 29 koji su, kao donacija, stigli iz Rusije. 

Predstavljeno je i 1.500 pripadnika VS obučenih za brza dejstva sa najnovijim naoružanjem i opremom, a pored njih, u prikazu je učestvovalo i oko 130 vozila.

U statičkom delu prikazano je i oko 40 proizvoda odbrambene industrije Srbije.

Nastup su održali i pripadnici ruske vojne akro grupe "Striži", koji takođe lete na avionima Mig-29. 

Svečanost je završena demonstracionim skokom grupe padobranaca Vojske Srbije i defileom ešalona vojnika opremljenih po programu "1500", koji predviđa novu opremu za pripadnike Specijalne brigade. Pored njih na stajanci bilo je parkirano devet lovačkih aviona Mig-29 koji su u sastavu VS. 

(Beta, 10.20.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »