Ruski MIP: Jiove provokativne izjave su usmerene na podrivanje rusko-srpske saradnje

Beta 24.10.2017

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojt Brajan Ji tokom boravka u Beogradu dozvolio sebi niz provokativnih izjava usmerenih na podrivanje rusko-srpske saradnje.

"Američki diplomata je grubo tražio od Beograda da preispita svoju saradnju sa Rusijom i fokusira se isključivo na približavanje Evropskoj uniji. On je, takođe neprimereno, emocionalnim izrazima govorio protiv davanja imuniteta i privilegija Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu", navodi se u saopštenju objavljlenom na sajtu ruskog MIP-a povodom izjava američkog zvaničnika tokom boravka u Beogradu 23. i 24. aprila.

U saopštenju se navodi da SAD nisu država članica EU i da verovatno zato ne znaju da mnoge članice EU u velikoj meri sarađuju sa Rusijom na obostranu korist i da niko ne treba da ometa Srbiju da se pridržava istog pristupa, polazeći od svojih nacionalnih interesa.

Kada je reč o Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu rusko Ministarstvo navodi da se, izgleda SAD pretvaraju da ne znaju kakvu pomoć Centar već nekoliko godina pruža Srbiji i drugim zemljama u regionu, uključujući i članicama EU i NATO-a, u prevazilaženju posledica prirodnih katastrofa i katastrofa izazvanih ljudskom rukom, kao i u obuci stručnjaka.

Navodi se da je između ostalog izvršeno deminiranje srpske teritorije, otkriveno je i likvidirano hiljade eksplozivnih predmeta koji su ostali nakon NATO bombardovanja 1999. godine, uključujući i municije sa osiromašenim uranijumom.

"Pozivamo naše američke kolege da ne nameću svoje neprijateljske ideološke stereotipe koji podrivaju temelje međunarodne stabilnosti i saradnje na Balkanu i u Evropi u celini", navodi se  u  saopštenja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Brajanom Hojtom Jiom koji je izrazio zabrinutost zbog percepcije da je Srbija jednom nogom na putu ka Evropskoj uniji, a drugom ka savezu sa Rusijom, saopštila je kancelarija predsednika.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je juče u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu, a ne da balansiraju između dve strane.

(Beta, 10.24.2017)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »