Gojković: Troje poslanika Dveri upali u kabinet, sama sam ih izbacila. ...

Beta 31.10.2017

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da su troje poslanika Dveri upali u njen kabinet, vređali je i onemogućavali da napusti prostoriju, a da je ona sama uspela da ih izbaci.

Gojkovićeva je novinarima u Skupštini Srbije rekla da su Boško Obradović, Marija Janjušević i Srđan Nogo, oko 10.00 sati nasilno upali u njenu kancelariju, vikali, vređali je, kao i žene koje rade u njenom kabinetu.

Gojkovićeva je kazala da su im sekretarice rekle da se ona priprema za sastanak sa predstavnicima Senata Italije, ali da je Obradovič "upao" u njen kabinet.

"Ovo se dešavalo samo u fašističkim režimima", ocenila je Gojković i dodala: "Nisam želela to da dozvolim, da se ponižava parlament Italije, da parlament bude fašistički poligon, nisam želelea i neću dozvoliti da se napada bilo koja žena ovde, ne mislim samo na sebe, već na saradnice i pripadnice službe obezbeđenja, a njih su oni grubo vređali".

Ona je kazala da je ponosna što je troje poslanika Dveri uspela sama da izbaci iz kabineta.

"Sama sam uspela sve troje da fizički izbacim iz svoje kancelarije i ponosna sam na to, jer ću na svaki način zaštiti žene koje se bave politikom, kao i Narodnu skupštinu Republike Srbije", rekla je Gojković.

Ona je kazala da će nastaviti sa redovnim aktivnostima i sednicu parlamenta voditi kako je predviđeno.

Upitana da li misli da i ona doprinosi ovakvoj atmosferi u Skupštini Srbije, kako često navodi opozicija, Gojković je rekla da oni "nemaju ogledalo kod svoje kuće i ne vide kako se ponašaju".

Obradović: Nismo napali Maju Gojković, pokucao sam na vrata pa ušao

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović izjavio je danas da nije istina da su on i dvoje njegovih stranačkih kolega napali predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković.

Obradović je novinarima u Skupštini rekao da su oni došli kod predsednice parlamenta u kabinet da joj postave pitanje zbog čega je on isključen sa sednice i kada će Gojković odgovarati za "pljačku" Novog Sada dok je bila gradonačelnica tog grada.

"Rekli su nam da Maja Gojković ima sastanak. Ja sam pokucao na vrata, a potom i ušao, videli smo da nema nikakvog sastanka i da je sama i postavio sam joj pitanje zašto sam isključen sa sednice", rekao je Obradović.

On tvrdi da nije bilo osnova da bude isključen sa sednice i da mu Gojkovićeva nije izrekla meru isključenja od 20 radnih dana nego da mu je posle izrečene treće opomene rekla da ne može da učestvuje u daljem radu sednice.

Prema njegovom navodu, odluka o isključenju sa sednice je doneta tokom vikenda, posle konsultacija sa predsednikom Srbije i liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem.

Obradović je kazao i da je Gojkovićeva "slagala" kada je rekla da su je on, Srđan Nogo i Marija Janjušević napali te da se sve može videti na video snimku koji su oni napravili, kao i da je Maja Gojković gurala Mariju Janjušević, udarala je u leđa i pokušavala da joj oduzme telefon kojim je snimala.

On je odbacio navode predsednice parlamenta da je psovao. "Da li možete mene da zamislite kako psujem. Nikada u životu ne psujem. Ja postavljam pitanja, ona su dosta neugodna po predstavnike vlasti, ali nikada ne psujem", rekao je Obradović.

Šef Dveri je ocenio da Gojkovićeva ima zadatak da "ućutka opoziciju" i da im ne dozvoli da govore o sprezi kriminala i korupcije u vrhu SNS jer je, kako je naveo "Vučić drži u fioci zbog krađe Novog Sada, dok je bila gradonačelnik".

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je troje poslanika Dveri upalo oko 10 časova u njen kabinet, vređali je i onemogućavali da napusti prostoriju, a da je ona sama uspela da ih izbaci.

Incident tema i tokom rasprave

Incident između predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i poslanika Dveri bio je danas tema i tokom rasprave o amandmanima na predložene zakone iz oblasti obrazovanja.

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić pitala je predsedavajućeg da izvesti poslanike o navodnom incidentu koji se desio u parlamentu, a koji svaki čas neko spomene.

"Nijedan od narodnih poslanika, koliko ja znam, o tome ne zna ništa. Jedino će to saznati, recimo, nadam se od obe strane koje se sporadično ovde prozivaju, građani kada se budu objavile vesti, jer jedino što smo mi o tome mogli čuti i to ne direktno, jeste iz hola Skupštine, gde su se i Maja Gojković i kolege iz poslaničkog kluba Dveri obratili medijima", rekla je Marinika Tepić.

Kada su na početku sednice poslanici postavljali poslanička pitanja, poslanik Srpske napredne stranke Goran Pekarski pitao je predsednicu Skupštine Srbije da li će se na dnevnom redu naći predlog za pooštravanje kazni za pojedince ili grupe koji zloupotrebljavaju Skupštinu.

"Treba pooštriti kazne kada šekspirovski recitujemo kamenu kupusaru, nazivajući ga kamenom Srbije, onima koji upadaju u kabinet predsednice i negiraju nečije pravo na nacionalnost i jezik", rekao je Pekarski.

Milija Miletić iz poslaničke grupe Pokret socijalista-Narodna seljačka stranka-Ujedinjena seljačka stranka osudio je, kako je rekao, nasilno ponašanje poslanika Dveri.

"Ja bih ispred poslaničkog kluba osudio nasilničko ponašanje poslanika Dveri i upad u kancelariju naše predsednice Skupštine Maje Gojković sa porukom - budimo domaćini, ne budimo nasilnici", rekao je Miletić.

Marijan Rističević iz iste poslaničke grupe osudio je "upad u prostorije predsednice Narodne skupštine".

"Nikada ne znamo kada problem može da eskalira", rekao je Rističević.

Potpredsednik parlamenta Veroljub Arsić rekao je novinarima da su poslanici Dveri na konferenciji izneli neistine.

On je rekao da Srđan Nogo nije isključen sa sednice jer je postavljao poslanička pitanja, već zbog toga što je ometao sednicu.

"Radi smanjivanja tenzija i gesta dobre volje, ponuđeno je bilo da se Nogo izvini poslanicima i da mu se povuče  jedna opomena i omogući da učestvuje u sednicama Skupštine", rekao je Arsić, a Nogo je ranije tvrdio da mu je na tom sastanku ponuđeno da mu se vrati vreme i povuče opomena, ali da je Maja Gojković to odbila.

Arsić je rekao da je predsedniku pokreta Dveri Bošku Obradoviću izrečena mera udaljenja sa sednice prilikom završetka rada, "kada je maltretirao poslanika".

"Da li ćemo da izreknemo kao meru opomene (četiri), ili će predsedavajući da kaže udaljeni ste, to je tehničko pitanje. Mera udaljenja nastupa ako opomene koje su mu izrečene nemaju svoju svrhu. Predsednica je pre toga izrekla nekoliko opomena, direktno isključenje ide samo ako nekoga fizički napadnete", rekao je Arsić i dodao da meru udaljenja donosi Administrativni odbor na osnovu poslovnika.

Predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović naveo je na svom Tviter nalogu da predsednica Skupštine Srbije "opet laže".

"Da li treba napominjati da predsednica Skupštine opet laže? Izgleda da je potrebno. Predsednica Skupštine opet laže", napisao je Radulović.

(Beta, 31.10.2017)

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »