Ministar finansija Srbije se nada nastavku saradnje sa MMF-om

Beta 07.11.2017

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović je danas rekao da je da bi voleo da se saradnja Srbije sa MMF-om nastavi i u okviru nekog novog programa.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom završetka poslednje, osme revizije tekućeg aranžmana sa MMF-om, rekao da je će saradnja sa tom finansijskom institucijom svakako biti nastavljena na profesionalnom nivou ili da bi on voleo da to bude i u okviru nekog novog programa, "kroz koordinaciju, što je novi format".

"Dobro bi bilo da se saradnja sa MMF-om nastavi dok ne budemo trajno u zoni investicionog kvaliteta, kada će veliki investitori moći da dolaze u Srbiju i ovde počnu da osnivaju firme koje će imati stotine miliona i milijarde sredstava da investiraju u Srbiju, onda ćemo biti u tom domenu", rekao je on.

Dodao je da je polje saradnje sa MMF-om sa jedne strane definisano spiskom otvorenih pitanja i izazova, a to je sve ono što se odnosi na podsticanje rasta i nezavršene strukturne reforme, uključujući reformu poreske administracije i završetak važnih zakona.

"Na tome ćemo raditi ili sami ili zajedno sa njima. Zajedno sa njima sigurno na profesionalnom nivou, a nadam se i u okviru nekog programa koji je jako dobar", rekao je Vujović.

On je dodao da je pomenut program koordinacije, koji je bez finansijske komponente, i koji Srbiji savršeno odgovora kao format. Nezavisno od toga, kako je dodao, nastavljaju se i redovne dvogodišnje konsultacije sa MMF-om.

Šef misije MMF-a Džejms Ruf je rekao da je MMF sada fokusiran na ono što treba da se uradi da se uspešno okonča aktuelni trogodišnji aranžman sa Srbijom.

"Spremni smo sa Srbiji pružimo pomoć na bilo koji način koji je u našoj moći", istakao je Ruf.

Dodao je da MMF želi da pomogne Srbiji u izboru i sprovođenju politika koje bi obezbedile privredni rast, zaposlenost i rast zarada.

Ruf je objasnio da postoji opcija da MMF po završetku sadašnjeg aranžmana sarađuje sa Srbijom u okviru novog programa koji ne bi uključivao pozajmice, već bi MMF imao savetodavnu ulogu.

"Taj program je namenjen zemljama koje nemaju potrebu za finansijskim sredstvima. Srbija nije ni u okviru postojećeg aranžmana koristila sredstava MMF-a, a na međunarodnom finansijskom tržištu se zaduživala po povoljnijim stopama nego ranije", kazao je Ruf.

(Beta, 11.07.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »