Antić: Zajednička istraživanja u energetici Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope

Beta 08.11.2017

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas u Bukureštu da je Savet ministara mehanizma Kina plus 16 zemalja centralne i istočne Evrope odlučio da budu nastavljena zajednička istraživanja u energetici.

Antić je novinarima rekao da će kroz zajednička istraživanja ekspertski timovi razmenjivati iskustva, a da će prva delegacija posetiti Kinu u prvom kvartalu 2018. godine.

On je kazao da je na današnjem ministarskom sastanku ocenjeno da je Srbija lider u saradnji sa Kinom i da je najpraktičnija jer brzo počinje realizaciju projekata.

Govoreći o saradnji Srbije i Kine u energetici, Antić je kazao da je u Kostolcu završena prva faza revitalizacije blokova B1 i B2 vredna oko 300 miliona dolara, a da je sada u toku rad na drugoj fazi u okviru koje je planirano povećanje proizvodnje uglja na kopu Drmno sa devet na 12 miliona tona godišnje i izgradnja nove termoelektrane snage 350 megavata, što je projekat vredan oko 700 miliona dolara.

On je rekao da mehanizam Kina plus 16 zemalja ima dva ključna efekta - jačanje saradnje sa Kinom i regionalna saradnja, a da su energetska bezbednost i sigurnost snabdevanja regionalna pitanja i da se ne mogu posmatrati izolovano.

Antić je kazao da Srbije ima tri ozbiljne energetske interkonekcije koje su u fazi razmatranja i da je danas sa rumunskim predstavnicima razgovarao o gasnoj interkonekcije Srbije i Rumunije.

Naveo je da će saradnja Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope na ministarskom nivou postati redovna, a da će sekretarijat tog mehanizma biti Rumunski energetski centar.

(Beta, 11.08.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »