Kosovo: Danas drugi krug lokalnih izbora

Beta 19.11.2017

Na Kosovu će danas biti održan drugi krug lokalnih izbora u 19 opština, među kojima i u onim s većinskim srpskim stanovništvom, Partešu i Klokotu.

Pravo glasa ima 1.350.613 građana Kosova, koji će glasati na 614 glasačkih centara sa 1.777 glasačkih mesta.

Izbore će pratiti više od 12.000 posmatrača iz svih političkih subjekata koji učestvuju na izborima, nevladinih organizacija, ambasada akreditovanih na Kosovu, kao i posmatrači Evropske unije. 

Policija Kosova je ranije saopštila da je sačinila poseban operativni plan za obezbeđivanje reda i mira na celoj teritoriji Kosova pre i tokom izbora.

U trci za gradonačelnike, Demokratski savez Kosova i Demokratska partija Kosova imaju po 10 kandidata, Samoopredeljenje i Alijansa za budućnost Kosova imaju po šest, dok Srpska lista ima dva kandidata.

Na izborima učestvuju i dva nezavisna kandidata, dok Inicijativa za Kosovo, Alternativa i Alijansa novo Kosovo imaju po jednog kandidata.

U Klokotu će biti održan drugi krug, pošto u prvom nije izabran predsednik opštine, a u Partešu će izbori za predsednika biti ponovljeni, nakon što su prihvaćene primedbe jednog od dvojice kandidata za gradonačelnika.

(Beta, 11.19.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »