Nova rudarska mašina u rudarskom basenu Kolubara

Beta 28.11.2017

Transport rudarske mašine, novog odlagača za međuslojnu jalovinu koji će raditi u Rudarskom basenu "Kolubara" u Lazarevcu, započet je danas od mesta montaže do kopa "Tamnava-zapadno polje".

Vršilac dužnosti direktora javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije (EPS) Milorad Grčić rekao je da je nabavka i montaža tog odlagača koštala oko 18,8 miliona evra, a tokom transporta kretaće se brzinom od šest metara u minutu, kako bi za tri ili četiri dana stigao do kopa "Tamnava".

"Ovo je najveći jalovinski odlagač na svim površinskim kopovima EPS-a, ima kapacitet 1.200 kubnih metara jalovine a težak je 2.000 tona", kazao je Grčić.

Kako je rekao, ta mašina projektovana je da prihvati jalovinu i odloži je za sva tri jalovinska bagera (glodara) koji rade u "Tamnavi", što će značajno unaprediti proizvodnju jalovine.

"U rudarskom basenu 'Kolubara' danas imamo otkriveno 10,5 miliona tona uglja. Čestitam i zahvaljujem svim rudarima koji su tome doprineli", kazao je Grčić.

Nabavka i montaža odlagača za međuslojnu jalovinu deo je paketa "B" u okviru projekta "Energetska efikasnost primenom ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja u Rudarskom basenu Kolubara.

Projekat je u vredan 74 miliona evra i finansira se iz zajma Nemačke razvojne banke (KFW).

KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

(Beta, 11.28.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »