Dubravka Stojanović: Zašto bi svet branio našu slobodu ako nama nije važna

Beta 29.11.2017

Istoričarka Dubravka Stojanović ocenila je da je moguće da je Briselu važno da na vlasti u Srbiji ima nekoga ko će održavati stabilnost i obavljati ono što se od njega očekuje, ali da se plaši i da je to ponašanje posledica procene da građani Srbije ne mogu da dostignu i izgrade mnogo više od onoga u čemu sada žive.

"Lično se više plašim nečeg drugog - da je to procena da mi ne možemo mnogo više od ovoga u čemu živimo. Da mi ne bismo mogli da izgradimo zreliju demokratiju, da pevaziđemo nacionalizam, da stvorimo ozbiljnu alternativu, da sami odbranimo slobodu medija... Plašim se da procenjuju da ovde nema ni potrebe za svim tim, pa da se računa da je ovo mera slobode koja nam pripada, jer više i ne tražimo", rekla je ona u intervjuu za list Vreme, na pitanje da li joj se čini da Brisel jednim okom žmuri na stanje pojednih oblasti u Srbiji.

Istoričarka je ocenila da ima načina da se pokrene duh koji je svojstven demokratskim društvima ali da je potrebno postaviti prava pitanja, odnosno pitanja o prošlosti.

"Ako gledamo šta smo mi danas izabrali iz naše prošlosti kao sastojke od kojih ćemo da pravimo sadašnjost, onda je već iz toga jasno u kakvoj smo slepoj ulici. Ako su poslednji spomenici podignuti u ovom gradu Gavrilu Principu i majoru (Milanu) Tepiću, onda lako vidimo o kom sistemu vrednosti se radi. Očigledno je da se slavi samoubilačko ponašanje", dodala je ona.

Govoreći o tome šta je problem da društvo prihvati mnogo puta utvrđene činjenice, Dubravka Stojanović je rekla da je za tako nešto jedan od uslova bila potpuna i revolucionarna promena političkih elita.

"Mi 5. oktobar često zovemo revolucijom, a on je u stvari samo puč u kom je skinut državni vrh da bi sve ostalo isto. Ne mogu oni koji su odgovorni za rat da izvedu zemlju iz stanja potpune otupljenosti. Kod nas se ni taj minimalni moralni diskontinuitet nije desio. U interesu mnogih koji su posle 5. oktobra ostavljeni na položajima nije bilo u interesu da se Srbija stvarno odmakne od svoje prethodne uloge, nego samo da oni prežive, tako što će svoju ličnu odgovornost utopiti u kolektivnu, a Srbiju držati kao svog taoca", ocenila je Dubravka Stojanović.

(Beta, 29.11.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »