Ministarstva pravde i državne uprave Srbije potpisala sporazum o elektronskoj razmeni podataka

Beta 30.11.2017

Sporazum o elektronskoj razmeni podataka, koji će omogućiti efikasniji rad ministarstava pravde i državne uprave i lokalne samouprave Srbije, potpisali su danas resorni ministri Nela Kuburović i Branko Ružić.

Kuburović je rekla da je Ministarstvo pravde ove godine radilo na unapređenju Pravosudno-informacionog sistema, radi povećanja efikasnosti sudskih postupaka.

"Omogućene su elektronske razmene podataka sa drugim državnim organima, što je doprinelo skraćenju trajanja postupaka i odsustva papirne razmene podataka", rekla je Kuburović, prenelo je njeno ministarstvo.

Ona je kazala da će danas potpisani sporazum omogućiti da sudije, tužioci, javni izvršitelji i javni beležnici imaju pristup elektronskim matičnim knjigama rođenih, umrlih i venčanih.

Sporazum će omogućiti i da matične službe dobijaju direktne podatke sudova o pravnosnažnim sudskim odlukama o razvodu brakova, utvrđivanju materinstva i očinstva i smrti.

Ministar uprave Branko Ružić je istakao da sporazum s Ministarstvom pravde proističe iz Zakona o opštem upravnom postupku.

On je pozdravio "razmenu podataka između državnih organa, bez potrebe da građani trče od šaltera do šaltera".

Dodajući da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo prenos podataka iz matičnih knjiga rođenih, umrlih i venčanih u Centralni registar i da ti podaci stoje na raspolaganju nadležnim službama, Ružić je procenio da će taj sporazum najviše doprineti građanima koji žele modernu upravu.

(Beta, 30.11.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »