Ministarka pravde Srbije s delegacijom Evroparlamenta o promeni Ustava

Beta 20.12.2017

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović razgovarala je danas u Beogradu s delegacijom Parlamentarnog odbora u Evropskom parlamentu za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija-Srbija o predstojećim promenama Ustava u oblasti pravosuđa i o propisima za suzbijanje korupcije.

"Predstojeće ustavne promene u oblasti pravosuđa najveća su reforma koja nas očekuje, a koja za cilj ima jačanje nezavisnosti sudija i tužilaca", kazala je ministarka i dodala da je suština da se Narodna skupština isključi iz procesa izbora sudija i tužilaca, a Vlada Srbije iz procesa njihovog predlaganja.

Kuburović je rekla da se završava izrada ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i da će posle Nove godine biti poslati Venecijanskoj komisiji, bez čijeg pozitivnog mišljenja se neće ići u proceduru usvajanja, navedeno je u saopštenju.

Kuburović je navela da će Ministarstvo pravde organizovati javnu raspravu o tim amandmanima pošto budu poslati Venecijanskoj komisiji.

Govoreći o borbi protiv korupcije, ministarka je rekla da 1. marta 2018. godine počinje primena novog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, i izrazila uverenje da će Srbija zahvaljujući tom propisu imati mnogo bolje rezultate.

Kuburović je rekla da se posebna pažnja poklanja mehanizmima za prevenciju korupcije, te da će novi Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije ojačati tu instituciju.

Dodala je da će nacrt tog novog zakona stavljen na javnu raspravu posle novogodišnjeg praznika.

Delegaciju Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija-Srbija predvodio je predsednik Eduard Kukan, a u njoj su bili Tanja Fajon, Franc Bogovič, Andor Deli, Gunar Hokmark i Tomas Vaic, navedeno je u saopštenju.

(Beta, 12.20.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »