Predsednik delegacije EP: Poglavlja 23 i 24 ključna za dalji razvoj pregovora

Beta 21.12.2017

Poglavlja 23 i 24 o vladavini prava ključna su za dalji razvoj pregovora Srbije sa EU, a evrointegracije Srbije od koristi su za obe strane, izjavio je danas u Beogradu predsednik delegacije Evropskog parlamenta Eduard Kukan.

"Srbija napreduje u pregovorima, ali je u pojedinim oblastima potrebno da uloži više energije radi ostvarivanja rezultata", rekao je Kukan na konferenciji za novinare posle sedmog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija u Domu Narodne skupštine Srbije.

Na pitanje novinara u koje oblasti Srbija treba da uloži više energije, Kukan je rekao da su za dalji razvoj pregovora ključna poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i bezbednost), dodavši da je potrebna izmena Ustava da bi se okončala reforma pravosuđa.

Rekao je i da je dijalog Beograda i Prištine veoma važan i pozdravio je pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

"Može se ići napred kada su svi voljni da saslušaju drugu stranu", rekao je Kukan na pitanje novinara da prokomentariše debatu poslanika u Skupštini Srbije i dodao da su jučerašnjem sastanku prisustvovali predstavnici opozicije koji su izneli kritike i ukazali da nisu mogli da učestvuju u debati kada je u pitanju donošenje zakona o budžetu.

Kukan je rekao da je "trenutno stanje u Evropi pozitivno kada je u pitanju proširenje EU" i da Bugarska i Austrija, koje će u 2018. preuzeti predsedavanje EU, imaju ambisciozne planove da "poguraju proširenje EU", ocenivši da Srbija to treba da iskoristi i pokaže "dinamiku".

"Tokom boravka u Beogradu sastali smo se sa zvaničnicma Srbije - premijerkom Anom Brnabić, ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i ministarskom pravde Nelom Kuburović. Razgovori su bili otvoreni o najvažnijim pitanjima za članstvo Srbije u EU", kazao je Kukan i dodao da su ih poslanici Evropskog parlamenta izvestili "da je sada pozitivna situacija za proširenje" Unije.

Kukan je istakao da je dobro i za Srbiju i za EU da Srbija postane članica Unije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kukanom, predsednik delegacije parlamenta Srbije Vladimir Orlić je rekao da je važno promovisati evropske vrednosti i zahvalio predsednik delegacije Evropskog parlamenta na snažnoj podršci.

Orlić je izrazio zadovoljstvo zbog, kako je rekao, otvorene i srdačne atmosfere tokom sastanka u Beogradu na kojem su razgovarali o evrointegracija i o temama prošlog sastanka koji je održan u Strazburu.

Sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija-Srbija u Beogradu juče su otvorili predsednik delegacije Evropskog parlamenta i predsednik delegacije parlamenta, a među govornicima su bili i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ambasador Estonije u Srbiji Danijel Erik Šer i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Ocenjeno je da je Srbija dobro napredovala u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, mada se očekivalo otvaranje više od dva poglavlja, ali i da je potrebno raditi na jačanju mera za borbu protiv korupcije, slobodi medija i reformi pravosuđa. Raspravu obeležili i oprečni stavovi kada je u pitanju preciziranje datuma za članstvo Srbije u EU i sloboda medija.

Jadranka Joksimović je ocenila da su u ovoj fazi pregovora vremenske odrednice važne i da "imaju svoju funkciju". Kukan koji je bio ministar spoljnih poslova Slovačke u vreme kada je ta država pristupala EU, rekao je da njima u Slovačkoj "nikada nije palo na pamet da traže datime (o članstvu)", na šta je Joksimović vidno negodovala i odmahivala glavom.

Sastanak je danas nastavljen usvajanjem preporuke koje su, kako je navedeno, kraće nego uobičajeno, ali sa neophodnim porukama za dalji rad.

(Beta, 12.21.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »