Ambasador SAD na Kosovu: Izmene Zakona o Specijalnom suda vode do izolacije Kosova

Beta 22.12.2017

Ambasador SAD na Kosovu, Greg Delavije je danas ocenio da ideja o izmenama i dopunama Zakona o Specijalnom sudu dovodi do izolacije Kosova.

"Ideja o izmeni zakona o Specijalnom sudu može globalno da izoluje Kosova. Nemojte vraćati sat unazad", napisao je Delavije na Tviteru.

Organizacije proizašle iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) pokrenule su 15. decembra potpisivanje peticije kojom se od Skupštine Kosova traži da izmeni Zakon o specijalnom sudu tako ta se sudi ne samo Albancima, nego i svima drugima koji su vršili zločine na Kosovu. Peticiju je potpisalo 15.000 ljudi.

Portal gazetaexpress.com piše da iza ideje o izmenama Zakona o Specijalnom sudu stoje najviši zvaničnici Kosova.

Portal navodi da je potpisivanje peticije započeto na incijativu predsednika Kosova Hašima Tačija, predsednika Skupštine Kadrija Veseljia, premijera Ramuša Haradinaja.

Navodi i da je počelo prikupljanje potpisa poslanika Skupštine Kosova za zakazivanje vanredne sednice Skupštine Kosova na kojoj bi se to pitanje stavilo na dnevni red.

Po diplomatskim izvorima, takav korak bi konačno "potopio nadu Kosova da se integriše u EU i da dođe liberalizaciju viza" EU.

"To je ludost", rekao je neimenovani diplomatski izvor za portal.

Na pitanje novinara o tome da li podržava promene Zakona o Specijalnom sudu, premijer Kosova Ramuš Haradinaj je danas odgovorio protivpitanjem "kako bi potpisao peticiju ako to podržava?".

Podršku peticiji bivših članova OVK-a dali su i predstavnici civilnog društva.

(Beta, 12.22.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »