Advokatica: Kurd još nije izručen iz Srbije Turskoj

Beta 23.12.2017

Državljanin Turske Dževdet Ajaz koji je u Srbiju pobegao pošto je u Turskoj osuđen na 15 godina zatvora za rušenje ustavnog poretka, još je u Prihvatilištu za strance u Padinskoj Skeli, izjavila je danas njegova advokatica Ana Trkulja.Ona je za televiziju N1 kazala da je tokom popodneva bila kod njega i razgovarala s njim, da joj je poseta omogućena kao i svaki put do sada, a da su joj potpuno neshvatljive poslednje informacije iz Ministarstva pravde Srbije, za koje saznaje preko medija.

"Danas u 15 časova posetila sam mog branjenika u prostorijama Prihvatilišta za strance i obavila sa njim poverljiv razgovor u prisustvu prevodioca za turski jezik. Gospodin Ajaz jos nije primio Rešenje Apelacionog suda u Novom Sadu, kao ni bilo kakvu odluku ministarke pravde. Nakon posete, izvršila sam i uvid u njegov predmet koji je formiran u Prihvatilištu za strance i utvrdila da se u spisima predmeta ne nalazi ni odluka Apelacionog suda u Novom Sadu, kao ni odluka ministarke pravde", rekla je Ana Trkulja za N1.

Ministarstvo pravde Srbije je danas navelo da je državljanin Dževdet Ajaz izručen Turskoj i da je prekasno stigao dopis Komiteta Ujedinjenih nacija protiv torture u kojem je traženo da se Srbija uzdrži od izručenja, objavio je Insajder.

"Nadležni sudovi su utvrdili da je ispunjen svaki uslov za Ajazovo izručenje i ministarka pravde Nela Kuburović je potvrdila to. Dopis UN-a je stigao naknadno. Kada je doneta odluka nije bilo nikakvog dopisa, što je vrlo bitna činjenica", rečeno je iz Ministarstva pravde za Insajder.

Da li može nešto naknadno da se uradi, to mora da se vidi sa Komitetom UN protiv torture i zemljom koja je domaćin, navedeno je iz Ministarstva jer je, kako se dodaje, "Ajaz ovde samo uhapšen".

"Sva druga procedura je poštovana. Srbija u ovom slučaju nije imala nikakav interes jer u našoj zemlji nije počinjeno neko krivično delo. Nije bilo interesa ni da zadržimo Ajaza, ni da ga pustimo", rečeno je iz Ministarstva.

Državljanin Turske Dževdet Ajaz prošlog oktobra zatražio je pomoć i azil u Srbiji.

Viši sud u Šapcu je 1. decembra ove godine utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje, dok je rešenjem Apelacionog suda u Novom Sadu od 14. decembra odbijena izjavljena žalba, čime je rešenje Višeg suda postalo pravnosnažno.

Evropski sud za ljudska prava svojevremeno je utvrdio da je pritvor u Turskoj bio povreda Ajazovih prava na slobodu i bezbednost, ali to nije zaustavilo ekstradicioni postupak u Srbiji.

(Beta, 12.23.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »