CRTA se povukla iz Pećinaca iz bezbednosnih razloga

Beta 24.12.2017

Centar za istraživanje, transparentnost i dogovornost (Crta) odlučio je da prekine posmatranje današnjih vanrednih lokalnih izbora u Pećincima, iz bezbednosnih razloga.

Kako su njeni predstavnici naveli u saopštenju, oni su prijavili policiji da ih je nepoznata grupa mušakraca pratila, a potom su se povukli iz Pećinaca.

Istakli su da im je u više navrata nekoliko grupa nepoznatih muškaraca preprečila put i zaustavila vozila njihovih mobilnih timova kako bi fotografisali vozilo i članove Crte.

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov izjavio je ranije danas za agenciju Beta da se vanredni izbori u Pećincima održavaju u "neslobodnoj atmosferi", jer je narušena tajnost glasanja, a biračka mesta obilazi obezbeđenje koje legitimiše građane.

"Atmosfera se ne može okarakterisati kao slobodna, jer su ispred biračkih mesta parkirana vozila koja nemaju stranačka obeležja, ali ljudi iz njih vode spisak građana. Prisutno je i potpuno fantomsko obezbeđnje koje cirkulišu po biračkim mestima, koje je presrelo i naše ekipe i tražilo da se identifikujemo. Nisu nam rekli čije su obezbeđenje, već da imaju pravo da budu tu", rekao je Nedeljkov.

On je kazao i da su dobili informacije od građana da je na nekoliko biračkih mesta isključena tajnost glasanja.

"Ovoga puta su isključene te suptilne metode kontrole, poput fotografisanja, već su nam građani rekli da zaokružuju redni broj na listama tako da članovi biračkog odobra vide za koga su glasali", ispričao je Nedeljkov.

On je rekao i da su oko 11 sati dobili informaciju da je Opštinska izborna komisija u Pećincima odbila prigovor koji su uložili jer im je zabranjeno posmatranje izbora u toj opštini.

Sat vremena od otvaranja, na biračkom mestu u Popincima u opštini Pećnici, dogodio se incident i koškanje, nakon što su predstavnici Demokratske stranke (DS) počeli da prijavljuju nepravilnosti u vidu "javnog glasanja", a iz te stranke su najavili i krivičnu prijavu.

(Beta, 12.24.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »